Stručnjaci iz deset država na prvoj konferenciji o zaštiti pisanog naslijeđa

11.09.2019. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Stručnjaci iz deset država na prvoj konferenciji o zaštiti pisanog naslijeđa
OTVORI GALERIJU

Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa bit će održana 16. i 17.09.2019. godine.

Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa bit će održana 16. i 17.09.2019. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, rečeno je na današnjoj press konferenciji.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i predsjednik Organizacionog odbora (OO) Konferencije Osman Lavić podsjetio je kako je jedna od temeljnih zadaća biblioteke da brine o zaštiti i restauraciji rukopisa, knjiga i drugih materijala od svih štetnih utjecaja, primjenjujući pri tome efikasna sredstva zaštite i konzervacije.

"Jedan od njenih osnovnih zadataka je da vrši adekvatnu zaštitu našeg pisanog naslijeđa, odnosno dokumentacione i bibliotekarske građe. U posljednjih 70 godina biblioteka planski i kontinuirano radi na tim aktivnostima, a one se ogledaju u mikrofilmovanju, digitaliziranju i katalogiziranju našeg pisanog naslijeđa i dokumentacione građe koju biblioteka čuva u svojim fondovima", istakao je direktor Lavić.

Istakao je da biblioteka djeluje i kao arhiv jer ima kilometar duži arhivske građe koja je nastala na našim prostorima u posljednjih 500 godina. Također, ona je i muzej, sa 1000 artefataka koji na svom jeziku pričaju priču o životu čovjeka na ovim prostorima u prošlosti.

"Svu tu građu, osim prikupljanja, valorizacije, biblioteka nastoji adekvatno zaštititi i sačuvati za buduća pokoljenja", kazao je Lavić, dodajući da je u tom smislu urađeno mikrofilmovanje rukopisne i arhivske građe koja je dostupna široj javnosti.

Podsjetio je da preseljenjem u novu zgradu biblioteke formirano i posebno odjeljenje za restauraciju i konzervaciju bibliotekarske građe. Uporedo s tim, radilo se i na njegovom tehničkom i kadrovskom osposobljavanju koji je danas jedan od najopremljenijih u regionu. 

 

"Radi se o poslu koji je težak, mukotrpan, spor i skup. Uspostavili smo dobru saradnju sa institucijama u BiH i regionu, educirali kadar u Japanu, Indiji, Iranu, Maleziji i polako krenuli s tim", istakao je on.

Napominje da se upravo zbog toga nastupajuća konferencija učinila dobrom afirmacijom bh. pisanog naslijeđa - za razmjenu iskustava i okupljanja struke na jednom mjestu, a s ciljem daljeg metodološkog unapređenja zaštite rada pisanog naslijeđa i pronalaženja novih načina kako taj posao unaprijediti.

Medijima se obratio i prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, univerzitetski profesor i član OO, koji je kazao da će s konferencije biti poslane važne poruke bh. javnosti, ali i svijetu.

"Kada je riječ o konzervaciji i restauraciji, Gazi Husrev-begove biblioteka je nosilac toga, nakon koje dolaze ostale institucije.  Univerzitet u Sarajevu je podrška ovom projektu i biblioteki jer Univerzitet sa studijem konzervacije i restauracije može pružiti adekvatane uslove da se obuči kadar koji će u budućnosti računa o pisanoj građi, pokretnoj i ostaloj kulutnoj baštini (slike, ćilimi, metal…)", poručio je Hadžimejlić, ističući da ove godine BiH dobija prvog magistra ove oblasti.

Stoga će, smatra on, konferencija poslati poruku da Gazi Husrev-begova biblioteka i UNSA imaju sluha za kulturnu baštinu, pogotovo za pisanu građu koja je specifična.

Govoreći o programu konferencije, Ruhulah Hodžić, konzervator i restaurator Gazi Husrev-begove, rekao je da je on koncipiran tako da traje dva dana. Prvi dan 16.09.2019. su predviđene aktivnosti na registraciji učesnika, obilazak Gazi Husrev-begove biblioteke i drugih srodnih institucija u Sarajevu, te svečano otvorenje konferencije, koje će se održati u Velikoj sali Biblioteke s početkom u 18:00 sati, s uvodnim obraćanjem zvanica i projekciju dokumentarnog filma o Biblioteci. Za drugi dan 17.09.2019. planirana su izlaganja učesnika uz predviđene termine za diskusiju, razmatranja mogućnosti i potencijalne saradnje bosanskohercegovačkih i institucija iz drugih zemalja na polju zaštite pisanog naslijeđa. 

"Na konferenciji će izlagati petnaest renomiranih stručnjaka iz velikog broja zemalja, a konferencija će okupiti konzervatore i restauratore zaposlene u bibliotekama, arhivima, muzejima, univerzitetima, kao i stručnjake drugih ustanova koji se bave bibliotečkom i arhivskom građom, te umjetninama na papiru i pergamentu iz različitih sredina. Na konferenciji će izlagati stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Italije, Holandije, Španije, Irske,  Turske, Indije, Malezije", istakao je Hodžić.

Inače, Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa bit će održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. 

Gazi Husrev-begova biblioteka je najstarija kulturna institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1537. godine i smatra se jednom od najstarijih javnih biblioteka u ovom dijelu Evrope, odnosno javna ustanova kulture. 

Biblioteka posjeduje vrlo vrijednu bibliotečku građu, koja je podijeljena u sedam fondova, od kojih posebnu vrijednost i značaj ima fond rukopisa, unutar kojeg se čuvaju raritetni i unikatni rukopisi nastali između 12. i 20. stoljeća. U rukopisnom fondu Gazi Husrev-begove biblioteke nalazi se ukupno 10.585 rukopisa na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku, sa oko 20.000 većih i manjih djela iz svih oblasti nauka koje su se izučavale u vrijeme njihovog nastanka.

Kroz svoje skoro petstogodišnje kontinuirano djelovanje i rad Gazi Husrev-begova biblioteka bila je pokretač i nositelj velikog broja kulturno-obrazovnih i naučno-istraživačkih ideja i projekata. Prema riječima direktora Biblioteke i predsjednika Organizacionog odbora Prve međunarodne konferencije o zaštiti pisanog naslijeđa mr. Osmana Lavića jedna od temeljnih zadaća Gazi Husrev-begove biblioteke, posebno apostrofirana u Pravilima kao osnovnom aktu njenog rada, jeste da brine o zaštiti i restauraciji rukopisa, knjiga i drugih bibliotečkih materijala od svih štetnih utjecaja, primjenjujući pri tome efikasna sredstva zaštite i konzervacije. 

Preseljenjem u novu zgradu, formiranjem i opremanjem Odjela za konzervaciju i restauraciju Biblioteka kontinuirano priprema i realizira projekte iz oblasti zaštite kulturno-povijesne baštine. Ne čudi stoga da je Gazi Husrev-begova biblioteka prepoznata kao kulturna institucija koja veliku pažnju posvećuje zaštiti i očuvanju kulturno-povijesne baštine Bosne i Hercegovine. Pored velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, Fond rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke je u januaru 2018. godine upisan UNESCO Registar „Pamćenje Svijeta" – UNESCO Memory of the World International Register i spada u najveća blaga pokretnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, ali i značajan dio svjetskog pisanog naslijeđa.

 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave