Stvaranje "virtuelnog" jedinstvenog tržišta: Berze regiona potpisale memorandum

30.06.2012. 08:57 / Izvor: SRNA
Stvaranje 'virtuelnog' jedinstvenog tržišta: Berze regiona potpisale memorandum

U Zagrebu je jučer potpisan Memorandum o saradnji između regulatora tržišta kapitala sa prostora bivše Jugoslavije i Albanije, kao i berzi iz Beograda, Banjaluke, Ljubljane, Skoplja, Sarajeva, Podgorice, Zagreba i Tirane.

"Memorandumom se precizira početak raelizacije projekta koji će rezultirati stvaranjem `virtuelnog` jedinstvenog tržišta kapitala i dovesti do tehničkog povezivanjem svih navedenih berzi u jedan trgovački sistem, dostupan svim brokerskim kućama u region", navodi se u saopštenju Montenegroberze.

Samo virtuelno povezivanje bi, kako su objasnili, značilo instaliranje softvera u svim berzama, koji bi imao zadatak da obavlja automatsko rutiranje naloga klijenata ka drugim i iz drugih tržišta ka domaćem.

"Slično povezivanje je ostvareno prilikom uspostavljanja saradnje berzi sa prostora jugoistočne Azije, odnosno berzi iz Malezije, Filipina, Singapura i Tajlanda, implementacijom ASEAN Trading Linka, kao i berzi sa prostora Južne Amerike odnosno iz Čilea, Perua i Kolumbije", dodaje se u saopštenju.

Memorandum je u ime Montenegroberze potpisao predsjednik Odbora direktora Đorđe Đurđić koji je ocijenio da će, ulaskom Montenegroberze u realizaciju tog projekta kao i njegovom primjenom, doći do povećanja likvidnosti tržišta, kao i do stvaranja mogućnosti širenja poslovanja i razvoja svih učesnika na tržištu prisutnih u regiji.

Projektom će biti stvoreni i uslovi za stvaranje kvalitetnijeg i efikasnijeg tržišta što je svakako cilj investitora.

Memorandum je potpisan pod pokroviteljstvom USAID-a, odnosno njihove organizacije "Partners for financial stability".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave