Suho meso i brendiranje u fokusu sajma "Jesen u Visokom"

21.10.2018. 19:39 / Izvor: Fena
Suho meso i brendiranje u fokusu sajma 'Jesen u Visokom'

Visočka pečenica bit će u fokusu ovogodišnjeg tradicionalnog sajma ''Jesen u Visokom'' koji će biti održan u ponedjeljak, utorak i srijedu naredne sedmice.

Visočka pečenica bit će u fokusu ovogodišnjeg tradicionalnog sajma ''Jesen u Visokom'' koji će biti održan u ponedjeljak, utorak i srijedu naredne sedmice.

Suhomesnatim proizvodima koji su proizvedeni u Visokom na tradicionalna način bit će ustupljeno najviše štandova, što je jedna od mjera Općine Visoko i proizvođača na promociji proizvoda po kojem je Visoko poznato.

Sve to uvod je u brendiranje visočke pečenice, ideje koja je pokrenuta prije nekoliko godina, a koja je sada dobila temeljne uslove za realizaciju - osnovano je udruženje koje umrežuje proizvođače suhog mesa s područja općine.

"Udruženje je osnovano prije dva mjeseca i to je značajan korak u realizaciji ove ideje s obzirom na to da samo udruženje može biti inicijator brendiranja, nakon ovog slijede naredni koraci", kazala je Feni šefica Odsjeka za privredu Općine Visoko Suada Koljenović.

Kaže da će upravo članovi imati najveći broj stolova, ukupno deset, na sajmu ''Jesen u Visokom'' gdje će predstavljati svoje proizvode i širiti ideju o važnosti brendiranja.

Predsjednik Udruženja mesoprerađivača ''VIPS'' Visoko Edin Babić Feni je kazao da su se okupljeni u novoosnovanom udruženju za početak odlučili na brendiranje visočke zarebnice, s obzirom da je suho meso širok pojam.

"Ideja da naš proizvod zaštitimo oznakom geografskog porijekla traje dugo, ali sada je već izvjesno da ćemo je dobiti. Udruženje imamo, slijedi najopširiniji dio, a to je pravljenje koncepta, ali i to ćemo imati do kraja godine", istakao je Babić.

Nakon toga, dodaje, slijedi još nekoliko koraka čija bi realizacija trebala trajati kraće od prva dva.

"Na ovaj način ćemo stati u kraj plagiranju proizvoda po kojem je visočka čaršija godinama prepoznatljiva", naglasio je Babić.

Pojašnjava da je geografska oznaka oznaka koja identificira određenu robu kao robu porijeklom s teritorije određene zemlje, regiona ili lokaliteta i gdje se određeni kvalitet, reputacija ili druge karakteristike robe suštinski mogu pripisati njenom geografskom porijeklu.

Ovogodišnji sajam ''Jesen u Visokom'' je 14. po redu i bit će održan u KSC ''Mladost''. Na sajmu će se predstaviti više od 80 izlagača iz cijele BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave