Takmičenje učenika turističko-ugostiteljskih škola u Lukavcu

06.05.2019. 12:25 / Izvor: Akta.ba
Takmičenje učenika turističko-ugostiteljskih škola u Lukavcu

U Lukavcu će se 10. maja okupiti predstavnici turističko-ugostiteljskih škola iz svih dijelova BiH, kao i njihovi vršnjaci i buduće kolege iz Vrnjačke Banje.

U Lukavcu će se 10. maja okupiti predstavnici turističko-ugostiteljskih škola iz svih dijelova BiH, kao i njihovi vršnjaci i buduće kolege iz Vrnjačke Banje.

Regionalno takmičenje turističko-ugostiteljskih škola je jedna od aktivnosti koje će biti realizovane u okviru 17. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST.

Učešće je potvrdilo 70 učenika i 20 njihovih profesora, u ovom slučaju mentora. Oni će predstavljati srednje škole iz: Brčkog, Doboja, Lukavca, Tuzle i Vrnjačke Banje.

Dostignuti nivo znanja i vještina, te kreativnost i snalažljivost, takmičari će pokazati kroz pet disciplina. Budući ugostitelji će se takmičiti u kategorijama: kuhari, konobari, poslastičari, barmeni i turistički tehničari, a njihovo ocjenjivanje i superviziju će raditi Centar za edukaciju kadrova CESPU- Sarajevo. 

Cilj događaja je razvoj i unaprijeđenje turističke djelatnosti, usavršavanje obrazovanja u turizmu, razmjena iskustava škola i razvijanje takmičarskog duha kod učenika.

Prilika za druženje, upoznavanje i povezivanje budućih kolega je važan aspekt kojem organizatori pridaju posebnu važnost.

"Ponosan sam  na činjenicu da kroz sajamske aktivnosti uspijevamo sačuvati i promovisati našu tradiciju, kulturu i običaje, zadržati pozitivne tekovine iz prošlosti, ali i privući mlade koji su garant perspektivnije budućnosti i novog vremena koje nam treba donijeti svjetske standarde u gastronomiji, turizmu i ugostiteljstvu. Mladima nastojimo prenijeti svoja znanja i dostignuća, ohrabriti  ih i motivisati, te vjerujem da ćemo u budućnosti od njih i mi imati šta naučiti i sa radošću njihove internacionalne uspjehe promovisati. Ohrabruje i činjenica da je iz godine u godinu broj učesnika na ovome događaju sve veći", rekao je direktor 17.Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST Izet Nuhanović.

Najboljima će biti dodijeljena priznanja i uručeni prigodni pokloni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave