Treći regionalni forum o vladavini zakona u regiji Jugoistočne Evrope

17.03.2016. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Treći regionalni forum o vladavini zakona u regiji Jugoistočne Evrope

Na ovogodišnjem Forumu će biti predstavljena i nova publikacija o zakonu o azilu, koja će biti na raspolaganju svim sudijama i zvaničnicima na jezicima u regionu.

AIRE Centar i Branioci civilnih prava, organiziraju Treći regionalni forum o vladavini prava u Jugoistočnoj Evropi, koji će se održati u Vijećnici, Obala Kulina bana, u Sarajevu, 18. – 19. 03. 2016. godine.

Ove godine, dvije teme će biti u fokusu rada Foruma: pravo na pravično suđenje, naročito na pravo na neovisan i nepristrasan sud; i izazovi sa kojima će se sudovi u region suočiti imajući u vidu migracionu krizu i trenutna predviđanja o njenom obimu i trajanju. Također, na ovogodišnjem Forumu će biti predstavljena i nova publikacija o zakonu o azilu, koja će biti na raspolaganju svim sudijama i zvaničnicima na jezicima u regionu. U radu Foruma će učestvovati preko 130 učesnika, eminentnih predstavnika najviših sudova, vrhovnih i ustavnih sudova, sudskih vijeća, direktori sudskih akadamija i institucija, predstavnici organizacija koje rade na zaštiti civilnih prava iz regije, kao i predstavnici Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.

Forum će otvoriti predsjedavajući Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Mirsad Ćeman, predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso, generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), Nj.E. Goran Svilanović, Britanski ambasador u BiH, Nj.E. Edward Ferguson, Njemačke, Nj.E. Christian Hellbach, i Kraljevine Švedske Nj.E. Fredrik Schiller.

Ovogodišnji Forum su podržale Vlada Velike Britanije, Švedska međunarodna agencija za razvoj, Regionalno vijeće za saradnju, i Njemačka međunarodna razvojna agencija GIZ. Cilj Foruma je poboljšanje primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima i rješavanje predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave