Trening: Agilno upravljanje IT projektima za klijente

02.02.2018. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Trening: Agilno upravljanje IT projektima za klijente

Skoro sve softverske kompanije danas prakticiraju agilni razvoj.

Da li ste vi projekt menadžer koji ima viziju i znanje šta želite postići sa informacionim sistemom koji trebate razviti, ali iskustveno znate da sve stvari nisu potpuno jasno definisane, da će biti promjena korisničkih zahtjeva i da specifikacija zahtjeva odnosno tenderska dokumentacija koju pripremate nije, i vrlo vjerovatno ne može biti, sveobuhvatna i precizna u detalje?

Skoro sve softverske kompanije danas prakticiraju agilni razvoj, ali vi možda još nemate iskustva sa tim konceptom organizacije rada ili tek počinjete upravljati projektima u agilnom okruženju?

Imate fiksni budžet, a želite uspješno upravljati neizvjesnostima i pri tome projekat uspješno okončati "od prve", bez aneksa ugovora i eventualno novih postupaka nabavki?

Trening "Agilno upravljanje projektima za klijente" prezentira uspješne agilne procese, prakse i alate za projektne menadžere koji naručuju razvoj softverskih proizvoda, u kojem vi i razvojni tim ugovorenog ponuđača radite zajedno na postizanju ciljeva projekta, pri tome uvažavajući činjenicu da je nemoguće unaprijed predvidjeti sve funkcionalnosti i detalje budućeg sistema, te da su nova saznanja do kojih dolazimo u toku projekta, vrlo vjerovatno ključna za razvoj sistema koji donosi najveću poslovnu vrijednost vama kao klijentu. Na treningu ćemo se fokusirati na Scrum, kao vodeći agilni okvir, ali će se prezentirati i korisne tehnike i alati iz Kanban, Lean i DSDM pristupa.

Trening organizuje udruženje Bosnia Agile 21 - 22. februara u Sarajevu.

OČEKIVANI UČESNICI TRENINGA

Ovaj kurs je dizajniran za sljedeće učesnike:

Projekt menadžere u potrebi za jasnim razumjevanjem primjene agilnog pristupa u razvoju (softverskih) proizvoda sa ugovorenom softverskim timom.

Projekt menadžere koji upravljaju razvojem softverskih proizvoda sa in-house ili ugovorenim softverskim timom.

IT stručnjake u ulozi poslovnih/sistem analitičara i projekt menadžera koji žele unaprijediti način na koji oni daju doprinos u agilnim projektima.

Bilo ko zainteresiran za agilnu realizaciju IT projekata u nesoftwerskim organizacijama: organima uprave, javnim kompanijama i ustanovama, kompanijama i organizacijama iz finansijskog, zdravstvenog i drugih poslovnih sektora... sa tradicionalnim planiranjem, budžetiranjem i finansijskim poslovanjem.

Bilo ko uključen u softwarske projekte a želi učiniti vidljivim svoje vještine prakticiranja agilnosti, među svojim zaposlenima, partnerima i saradnicima.

TEME KOJE ĆE SE OBRADITI NA TRENINGU

Usporedba nabavke i razvoja informacionih sistema i servisa na tradicionalni i agilni način;

Zašto su mnogi projekti razvoja informacionih sistema i servisa u javnom i privatnom sektoru danas djelomično uspješni ili potpuno neuspješni?

Upoznavanje sa agilnim razvojem informacionih sistema i servisa;

Tradicionalni vs. Agile razvoj servisa: Zašto Agilnost?

Dobre prakse u nabavci usluge razvoja softvera;

Nabavka usluge razvoja softvera sa osvrtom na dizajn sistema, agilni razvoj, isporuku, instalaciju i konfiguraciju, te korištenje alata za kolaboraciju i održavanje sistema;

Metode uspješnog održavanja i kontinuiranog poboljšavanja informacionih sistema;

Kako nabaviti dobar outsourced agilni razvojni tim: definisanje kriterija za učešće u postupku nabavke i kriterija za dodjelu ugovora;

Kreiranje kriterija za izbor softwareskih kompanija;

Agilni razvoj informacionih sistema pomoću Scrum-a, Kanban-a i Lean-a: Razvoj sistema i servisa koje korisnici vole;

Scrum uloge, aktivnosti, artifakte i pravila;

Scrum proces;

Principi i vrijednosti agilnog i lean razvoja;

Kanban;

Agilni mindset i kako optimizirati vrijednosti rada razvojnog tima;

Kreiranje poslovno vrijednih specifikacija zahtjeva sistema;

Upravljanje svim zainteresovanim stranama (stakeholder-ima);

Culture hacking;

Tehnike i alati za razvoj vizije proizvoda;

Product Roadmapping i Release Planning;

Agilno specificiranje zahtjeva pomoću korisničkih priča (user stories);

Upravljanje Product backlog-om u agilnom razvoju proizvoda...

... i druge teme.

ZA KOGA JE OVAJ TRENING NAMJENJEN?

Ovaj kurs je dizajniran za sljedeće učesnike:

Projekt menadžere u potrebi za jasnim razumjevanjem primjene agilnog pristupa u razvoju (softverskih) proizvoda sa ugovorenom softverskim timom.

IT stručnjake u ulozi poslovnih/sistem analitičara i projekt menadžera koji žele unaprijediti način na koji oni daju doprinos u agilnim projektima.

Bilo ko zainteresiran za agilnu realizaciju IT projekata u ne-IT sektorskim organizacijama, posebice organima uprave, javnim kompanijama i ustanovama; ali i u organizacijama iz drugih sektora sa tradicionalnim planiranjem, budžetiranjem i finansijskim poslovanjem.

Bilo ko uključen u softwarske projekte a želi učiniti vidljivim svoje vještine agilnosti, među zaposlenima, partnerima i saradnicima.

Napomena: Scrum je agilni okvir za razvoj kompleksnih proizvoda. Iako je inicijalno formalizovan za softverske projekte, uspješno se primjenjuje i za mnog druge kompleksne i inovativne proizvode pa je ovaj trening od praktične vrijednosti i za tradicionalne projekt menadžere. Ipak, trening će se bazirati na IT domen.

Više informacija potražite na ovom linku

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave