Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Tri nova sektorska indeksa na Banjalučkoj berzi: GIRS, RS FIN i MIRS

05.12.2007. 17:18 / Izvor: Banjalučka berza

Banjalučka berza donijela je odluku o kreiranju tri nova sektorska indeksa.

Radi se o Indeksu građevinskog sektora Republike Srpske – GIRS (17 emitenata)
Indeksu finansijkog sektora Republike Srpske - RS FIN (sedam emitenata) te Indeks metalskog sektora Republike Srpske – MIRS (sedam emitenata).

Indeksi se počinju računati od 1.januara s početnom vrijednošću od 1.000,00 poena, a u berzanskom sistemu trgovanja i na interent stranicama Banjalučke berze će se početi prikazivati 5. decembra sa stvarnom vrijednošću od tog dana.

Osnovne karakteristike sva tri sektorska indeksa:

težinski indeksi, odnosno učešće pojedinog emitenta u indeksu je određeno tržišnom kapitalizacijom tog emitenta, u izračun tržišne kapitalizacije ulaze redovne akcije koje su u vlasništvu javnosti (free float). Cjenovni (price index) i ne uključuje isplatu dividende u novcu.

Maksimalno učešće pojedinog emitenta ili više eimitenata koja su povezana lica na dan formiranja i revizije indeksa je ograničeno na 20%.

Cilj kreiranja sektorskih indeksa je da se omogući praćenje trendova kretanja cijena akcija u pojedinim sektorima. Pored nova tri sektorska indeksa, od ranije se računa sektorski indeks Elektroenergetskog sektora RS.

Dva osnovna indeksa Banjalučke berze su i dalje:

BIRS (Berzanski indeks Republike Srpske)

FIRS (Indeks investicionih fondova Republike Srpske)

Banjalučka berza/eKapija.ba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave