Tvorac svjetski poznate krivulje u posjeti BiH

30.10.2017. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Tvorac svjetski poznate krivulje u posjeti BiH

Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju, profesor Arthur Laffer (Artur Lafer), dolazi po prvi put u Bosnu i Hercegovinu.

Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju, profesor Arthur Laffer (Artur Lafer), dolazi po prvi put u Bosnu i Hercegovinu. On će na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održati predavanje o temi "Siva ekonomija u Bosni i Hercegovini i njene implikacije na privredu" za domaće ekonomske stručnjake, te profesore i studente Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predavanje će na Ekonomskom fakultetu UNSA održati za domaće ekonomske stručnjake, te profesore i studente fakulteta.

Profesor Laffer, poznat je kao kreator "Lafferove krivulje", koncepta koji pokazuje šta se događa kada vlada znatno poveća stopu poreza.

Iako je namjera da se povećanjem poreske stope povećaju budžetski prihodi, u praksi pretjerano podizanja poreskog nameta postaje kontraproduktivno, pa dovodi do opadanja poreskih prihoda i prelivanja i sredstava i radne snage na crno tržište. Na Lafferovoj krivulji postoji tzv. optimalna porezna stopa, ona koja povećava prihode vlade, ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju.

Laffer vodi kompanije "Laffer Associates" i "Laffer Investments", koje provode istraživanja i bave se menadžmentom investicija za državne institucije, penzione fondove, korporacije i fondacije širom svijeta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave