U finalu "Transformers Roadshow" takmičenja 15 inovativnih projekata

27.09.2019. 13:34 / Izvor: Akta.ba
U finalu 'Transformers Roadshow' takmičenja 15 inovativnih projekata

Tri najbolj projekta prema ocjeni stručnog žirija će dobiti novčanu nagradu od po 3.000 američkih dolara.

Inovatori, naučnici  i poduzetnici iz Bosne i Hercegovine i regiona Jugoistočne Evrope prvi put ove godine učestvuju u takmičenju u inovacijama "Transformers Roadshow" Islamske razvojne banke (Islamic Development Bank - IsDB). Takmičenje "Transformers Roadshow" održat će se trećeg dana Sarajevo Halal Sajma SHF 2019, u subotu, 28. septembra/rujna 2019. godine.

Takmičenje će svečano otvoriti Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, dr. Sindi Hayat, članica žirija i savjetnica predsjednika Islamske razvojne banke (IsDB) i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International BBI. 

Većinski dioničar Bosna Bank International d.d. Sarajevo odlučio je dati priliku i nagraditi najbolje inovatore i poduzetnike iz zemalja regiona. Cilj takmičenja je prepoznati inovatore, naučnike i poduzetnike sa idejama koje mogu podržati jedan ili više Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih  nacija (UN), povezati ih sa onima koji mogu prenijeti relevantno znanje i podršku, uključujući finansiranje, te koji im mogu ponuditi nove poslovne mogućnosti ili jednostavno strateške savjete. 

Na finalnom takmičenju "Transformers Roadshow" bit će predstavljeno 15 inovativnih projekata, za koje je selekcijom utvrđeno da zadovoljavaju uvjete i kriterije ovog takmičenja. Pred stručnim žirijem bit će predstavljeni projekti "Energetska i ekološka kuća napravljena od celuloznih betonskih blokova" autorice Armine Čamić iz Maglaja, "Mikrobiološki čista voda za ljude, životinje, okoliš i proizvodnju hrane“, grupe autora koju čine Abdulah Gagić, Ajla Ališah i Maja Varatanović iz Sarajeva. 

Žiriju će biti prezentiran i projekt "Osnovna.ba – Facebook za obrazovanje", inovativna i interaktivna plarforma za online edukaciju  za učenje u BiH namijenjena učenicima osnovnih škola, grupa autora koju čine Dijana Memišević, Nermin Hadžić, Salem Rašljanin i Zlatko Memišević iz Sarajeva te "Pametna 3D inspekcija/kontrola mesa", projekt grupe autora Adisa Muminovića, Kenana Čaklovice i Neire Fazlović.  

Sistem izolacije napravljen od odbačenih plastičnih boca "Čarobnjak iz PlasticOz-a" autora AjdinaČauševića i Nizame Husetić iz Bihaća, "Genomika za dijagnosticiranje poremećaja spektra autizma za stvaranje umjetničke dijagnostičke službe za poremećaje u razvoju, uključujući poremećaj spektra autizma" autora Aide Hajdarpašić – Saračević i Edina Hamzića iz Sarajeva su, također, projekti koji će biti predstavljeni. 

"BONA.CULT" naziv je projekta,  virtualne klinike za žene koja će okupljati licencirane stručnjake kojeg su osmislile Iva Domljan iz Sarajeva i Katarina Šojić iz Mostara, dok je „ S.T.A.R. (Student Talent Acquisition Ring)“ inovativna online platforma za podršku za cjeloživotno učenje mladima projekt – grupe autora Emira Kusture, Jana Zlatana Kulenovića i Melise Selak.

"APIFORM beehive – Beekeeping for All/pčelarstvo za sve" autora Almira i Harisa Tahmiščića te "Primjena kurkume u prevenciji Salmonella spp. u pilećem mesu" autora Adnana Hodžića i Belme Pehlivanović su još dva projekta koji će biti predstavljeni u okviru“Transformers Roadshow". 

"Multi-analitički i multi-metodni pristup biopsiji krvi za rano otkrivanje, lokalizaciju i određivanje karcinoma središnjeg živčanog sustava u krvi krvi u djetinjstvu i djece" autora Amine Kozarić i Tarika Suljića  "CarShare", platforma koja ima za cilj smanjenje gužvi u javnom transportu autora Fehima Dervišbegovića i Midhata Muhića iz Sarajeva te Nezira Čahtarevića iz Zenice i  „From Lab Test to Diagnosis“, aplikacija koja će raditi analizu nalaza krvi autora Anesa Jogunčića, Esmeralde Tabaković, Semire Galijašević, Tamare Jovović-Sadiković i Zane Tafi bit će predstavljeni stručnom žiriju. 

Također, "TraceBrace: SOS bracelet", SOS narukvica namijenjena prevenciji nasilja nad ženama i djecom, autora iz Tuzle Almedina Beganovića, Samira Sadikoviać i Seada Smailagića  te "Antibakterijska daska za WC šolju",  autorice Nađe Zubčević su projekti koji će pokušati osvojiti jednu od tri glavne nagrade takmičenja „Transformers Roadshow“. 

Tri najbolj projekta prema ocjeni stručnog žirija će dobiti novčanu nagradu od po 3.000 američkih dolara i priliku da se predstave na svjetskom takmičenju u inovacijama u Senegalu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave