U Neumu osmi festival animiranog filma

13.06.2013. 12:37 / Izvor: eKapija.ba
U Neumu osmi festival animiranog filma

Osmi Festival animiranog filma (NAFF2013) u subotu 29.06. otvara svoja vrata svim ljubiteljima animiranog filma. Gledatelji će imati priliku vidjeti 42 filma koja su ušla u takmičarski program.

Osmi Festival animiranog filma (NAFF2013) u subotu 29.06. otvara svoja vrata svim ljubiteljima animiranog filma. Šest večeri projekcije će se održavati na ljetnoj terasi hotela Sunce. Gledatelji će imati priliku vidjeti 42 filma koja su ušla u takmičarski program. Osim toga kroz tri programa panorame prikazat će se još dvadesetak značajnih ostvarenja animiranog filma. Ove godine na Festival se prijavilo preko 400 filmova iz 42 zemlje, a najveći broj filmova stiglo je iz  Francuske, Španije i iz SAD-a. Svoj dolazak na Festival potvrdili su autori iz Španije, Francuske, Bugarske, Rusije, Latvije, Slovačke, Finske, Srbije i Mađarske.

Kao i proteklih godina glavni pokrovitelji Festivala su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju i vlada SAD-a, a  očekujemo podršku od Vijeća civilnih poslova i Federalno ministarstvo turizma i zaštite okoliša. I ove godine glavni sponzor Festivala je HT ERONET.

Ovogodišnji članovi stručnog žirija su: Jasna Žalica - glumica i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu (BiH) , Krešimir Šego – novinar i književnik – slobodni umjetnik (BiH), Pencho Kunchev – autor i redatelj, predsjednik ASIFE Bugarske, Član vijeća ASIFE, redovni profesor za animirani film na Univerzitetu u Sofiji.

Takmičarski program filmova za ovu godinu odredila je selekciona komisija u sastavu: Amina Begović, Vlatko Filipović i Predrag Solomon.

"Unatoč svim problemima i teškoj financijskoj situaciji vjerujemo da će osmi NAFF biti još uspješniji nego dosadašnji. Potrudili smo se da dobijemo najkvalitetnije filmove producirane u zadnje dvije godine i vjerujemo da će gledaoci u njima uživati. Za najmlađe gledaoce smo svako večer pripremili i posebne nagrade koje će im dodijeliti HT ERONET i Lasta Čapljina.  Sigurni smo da će strani autori i gosti Festivala kao i do sada uživati u gostoprimstvu Neuma i u izletima koje ćemo im organizirati", izjavio je Jurinko Rajič, direktor Festivala.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave