U Sarajevu konferencija dijaspore iz Bosne i Hercegovine

19.05.2018. 08:43 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu konferencija dijaspore iz Bosne i Hercegovine

Konferenciji će prisustvovati predstavnici organizacija iseljeništva Bosne i Hercegovine i uspješni pojedinci, predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini.

U cilju unapređenja saradnje sa iseljeništvom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH organizuje Konferenciju dijaspore iz Bosne i Hercegovine pod nazivom „Dijaspora i razvoj“. Konferencija dijaspore će se održati 13. i 14. juna 2018. godine u hotelu Holiday u Sarajevu.

Održavanje konferencije planirano je aktivnostima u okviru projekta Dijaspora za razvoj, koji je projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u partnerstvu sa UNDP i IOM u Bosni i Hercegovini.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici organizacija iseljeništva Bosne i Hercegovine i uspješni pojedinci, predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini, međunarodnih organizacija, institucija na državnom i entitetskom nivou, jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija.

Jačanje saradnje jedan je od ključnih principa Politike o saradnji sa iseljeništvom, čijim je usvajanjem prošle godine Vijeće ministara BiH utvrdilo pravce djelovanja Bosne i Hercegovine prema iseljeništvu.

Cilj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u čijoj je nadležnosti kreiranje politike prema iseljeništvu, je da na ovoj konferenciji, okupljajući više od 30 predstavnika iseljeništva iz 14 zemalja i predstavnike relevantnih institucija svih nivoa vlasti, istakne važnost iseljeništva i pruži mogućnost otvaranja tema kojim će se ukazati na ulogu iseljeništva u društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini, kao i na probleme s kojima se iseljeništvo suočava u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave