U Sarajevu konferencija o tržištu kapitala u funkciji razvoja

27.04.2013. 09:03 / Izvor: Fena
U Sarajevu konferencija o tržištu kapitala u funkciji razvoja

Sarajevska berza vrijednosnih papira d.d. Sarajevo, organizirat će 24. maja u Sarajevu Prvu regionalnu konferenciju "Tržište kapitala u funkciji razvoja".

Sarajevska berza vrijednosnih papira d.d. Sarajevo, organizirat će 24. maja u Sarajevu Prvu regionalnu konferenciju "Tržište kapitala u funkciji razvoja". Prva regionalna konferencija bit će realizirana u saradnji s Banjalučkom i Montenegro berzom, kao jedan od bitnih koraka u cilju dalje implementacije Sporazuma o saradnji između tri berze, potpisanog u oktobru prošle godine.

S obzirom da je SASE ove godine domaćin zasjedanja FEAS-ovog radnog komiteta, te sjednice upravnog odbora, kao i investicijske konferencije SAFE-a, koje se održavaju dan ranije, 23. maja, SASE očekuje učešće velikog broja međunarodnih stručnjaka s ovih finansijskih tržišta, te brojnih eksperata s područja tržišta kapitala u BiH i regiona kao i predstavnika investicijske javnosti iz mnogih zemalja Evrope i Azije.  Ovogodišnja Konferencija bit će podijeljena na dva panela, gdje će, kako se očekuje, u prvom dijelu Centralna banka BiH, te entitetska ministarstva finansija i Ministarstvo finansija Crne Gore predstaviti makroekonomsku situaciju u BiH i Crnoj Gori.

Bit će predstavljena i sva tri tržišta kapitala: sarajevsko, banjalučko i montenegro tržište, sa svojim najatraktivnijim instrumentima ulaganja.  U drugom dijelu, bit će riječi o infrastrukturnim obveznicama, narodnim obveznicama, te o ulozi države u afirmaciji tržišta kapitala, kao i o aktiviranju lokalnih tržišta kapitala u funkciji razvoja ekonomija.

Neizostavno, ove godine će tokom drugog panela biti raspravljano o mogućnosti finansiranja dijelova koridora 5C putem emisije vrijednosnih papira, te će biti predstavljene najatraktivinije mogućnosti ulaganja svestrano korisne: za investitore, za državu i za građane, saopćila je SASE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave