U Sarajevu naučite osnove akupunkture uz istaknute stručnjake Mirsada Đuguma i Edvina Derviševića

20.10.2021. 15:40 / Izvor: Akta.ba
BESTAR

Seminar "Osnove akupunkture" je namijenjen liječnicima, stomatolozima, studentima medicine, fizioterapeutima, a broj učesnika je ograničen. Prijave su otvorene do 4. novembra 2021. godine.

U organizaciji Udruženja "Centar za analizu, savjetovanje i edukaciju BESTAR" tokom tri vikenda u novembru u Sarajevu će biti održan seminar "Osnove akupunkture".

Kroz predavanja dvojice istaknutih stručnjaka iz oblasti akupunkture - Prim. mr. sci. Mirsada Đuguma, dr.med.specijaliste interne medicine, akupunkturologa i profesora kineske tradicionalne medicine te prof.dr.sci. Edvina Derviševića, dr.med.spec.med. sporta i akupunkturologa svi zainteresovani imaju priliku da se upoznaju sa osnovama jedinstvenog kineskog terapeutskog modela koji podrazumijeva upotrebu tankih igala, a uspješno se primjenjuje širom svijeta.

Medicinska akupunktura je dio konvencionalne medicine, mada je uvriježeno mišljenje da je ona alternativni medicinski sistem Oblast akupunture se neprestano razvija, a liječnici sa višedecenijskim iskustvom i praksom stalno stječu nova saznanja, tako da je seminar "Osnove akupunkture" ujedno i prilika da se polaznici upoznaju i sa novitetima na polju akupunkture.

Akupunktura je i jedna od najstarijih metoda liječenja koja ima sve veći broj poklonika širom svijeta, a izaziva i veliki interes među liječnicima, što potvrđuju uspješno realizirani seminari u proteklim godinama i zadovoljni polaznici koji su zahvaljujući stečenom certifikatu i znanju pomogli i olakšali život brojnim pacijentima.

Ova terapeutska tehnika podrazumijeva ubadanje igli u specifične tačke na koži pacijenta, čime se uspostavlja ravnoteža Qi (Chi), vitalne energije koja struji kroz organizam. Akupunktura je priznata metoda liječenja širom svijeta, a njenu učinkovitost zvanično potvrđuje Svjetska zdravstvena organizacija te mnoge druge relevantne svjetske zdravstvene institucije i udruženja ljekara.

Seminar "Osnove akupunkture" je namijenjen liječnicima, stomatolozima, studentima medicine, fizioterapeutima, a broj učesnika je ograničen. Prijave su otvorene do 4. novembra 2021. godine.

Cilj seminara je profesionalno usavršavanje polaznika kroz kompleksne teme koje će se obrađivati, a to su:

  • Znanstveni temelji akupunkture;
  • Filozofija, fiziologija, patofiziologija i patologija po tradicionalnoj kineskoj medicini;
  • Dijagnoza u tradicionalnoj kineskoj medicini;
  • Anatomija i fiziologija organa po tradicionalnoj kineskoj medicini;
  • Patofiziologija i patologija organa po tradicionalnoj kineskoj medicini;
  • Topografija i anatomska mjerenja u akupunkturi;
  • Akupunkturni merdijani;
  • Akupunkturne tačke;
  • Akupunkturni tretmani;
  • Tehnike akupunkture;
  • Diferencijacija sindroma;
  • Priroda i funkcija specifičnih tačaka po tradicionalnoj kineskoj medicini;
  • Specifične tačke;
  • Moderne akupunkturne tehnike– elektroakupunktura;
  • Metode grijanja i hlađenja u akupunkturi;
  • Metode terapije po tradicionalnoj kineskoj medicini;
  • Akupunktura u sportu;
  • Akupunktura u stomatologiji;
  • Upotreba akupunkture u kliničkoj praksi.

Predavači

Prim. mr. sci. Mirsad Đugum, dr.med.specijalista interne medicine, akupunkturolog i profesor kineske tradicionalne medicine. Medicinski fakultet je završio 1983. godine u Tuzli, a specijalizaciju iz interne medicine u Sarajevu. Osnivač je i vlasnik Poliklinike Atrijum u Sarajevu koja već 20 godina važi za jedan od najboljih dijagnostičkih centara u BiH. Prije osnivanja poliklinike svoje znanje iz oblasti medicine je gradio u KBC Sarajevu, te u Kreis Klinik u Marktoberdorfu.

Prim. mr. sci. Mirsad Đugum
 

Akupunkturom i tradicionalnom kineskom medicinom se počeo baviti 1988. godine, nakon edukacija u Kini i Šri Lanci, gdje je dobio zvanje profesora kineske tradicionalne medicine. Osim predavanja na seminarima iz oblasti akupunkture, radio je i u centru za alternativnu medicinu u Sarajevu.

Prof. dr. sci. Edvin Dervišević, dr. med. spec. med. sporta i akupunkturolog, rođen je 1958. godine u Brčkom. Po završetku gimnazije upisao je studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Tuzli, koji je uspješno završio 1985. godine. Predsjednik je i direktor Zdravstvenog zavoda za sportsku medicinu i akupunkturu, Ljubljana, član WFAS-a (WHO). Akupunkturu je počeo predavati 1986. godine na seminarima u Zagrebu i u međunarodnoj školi u Budvi. Školovanje iz oblasti tradicionalne kineske medicine je nastavio na Šri Lanki, u Pekingu i Lyonu.

 

Prof. dr. sci. Edvin Dervišević

U decembru 1990. prisustvovao je II kongresu WFAS-a u Unescu, Pariz. U Sarajevu je s 10 suradnika – profesora iz Kine (1990. – 1992.) organizirao Međunarodnu školu akupunkture. Njih preko 2000 je završilo istu školu. Od decembra 1992. godine živi i radi u Sloveniji, gdje je organizovao škole akupunkture i jednogodišnje kurseve kineske masaže.

Termini održavanja seminara: 6. i 7. novembra 2021., 13. i 14 . novembra 2021., te 20. i 21. novembra 2021. godine.

Predavanja tokom subote traju od 9h do 16.30h, a nedjeljom od 9h do 16h.

Mjesto održavanja seminara je Hotel Hills, adresa: Butmirska cesta br. 18, Ilidža 71210 (Sarajevo).

Cijena obrazovanja na seminaru akupunkture za tri vikenda iznosi 1.550,00 KM. U kotizaciju seminara uključena je stručna literatura- knjiga, čiji autori su prof. dr. sci. dr Edvin Dervišević i prim. mr. sci. dr Mirsad Đugum.

Prijave i info: Na seminar se možete prijaviti putem stranice https://bestar.ba/seminar- akupunktura/, a za više informacija možete pozvati na broj telefona: +387 62 721 124 ili pisati na info@bestar.ba.

 

U Sarajevu naučite osnove akupunkture uz istaknute stručnjake Mirsada Đuguma i Edvina Derviševića. www.bestar.ba

Posted by Udruženje "Centar za analizu, savjetovanje i edukaciju" Be STAR on Monday, October 18, 2021

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave