U Sarajevu potpisan sporazum o zajedničkoj platformi "Sarajevske", "Banjalučke" i "Montenegro berze"

20.10.2012. 10:05 / Izvor: Tanjug
U Sarajevu potpisan sporazum o zajedničkoj platformi 'Sarajevske', 'Banjalučke' i 'Montenegro berze'

U Sarajevu je potpisan Sporazum o zajedničkoj platformi za trgovanje između "Sarajevske", "Banjalučke" i "Montenegro berze".

Sporazum su potpisali direktori Tarik Kurbegović, Milan Božić i Gojko Maksimović.

Direktor "Sarajevske berze" Kurbegović je istakao kako je svrha ovog sporazuma da poveže tržišta kapitala i poveća likvidnost berzi, kako bi postale atraktivnije za strane ulagače.

- Nastojaćemo da u narednih godinu dana osposobimo ovu platofrmu i uvežemo berze, tako da olakšamo ulaganja lokalnim investitorima - kazao je Kurbegović.

Potpisani dokument, prema mišljenju direktora "Banjalučke berze" Milana Božića, nagoveštava ozbiljniju saradnju između tri berze.

- Ako bismo ovaj potez želeli objasniti iz saobraćajnog aspekta, možemo reći da je ovo poput autoputa. Ono što je bitno jeste to da će se ovim raditi na razvoju svakog pojedinačnog tržišta, harmonizovaćemo ćemo propise, i puno olakšati lokalnim brokerima - rekao je Božić za sarajevski portal "klix.ba".

Direktori su kazali kako je ocenjeno da bi proces ujedinjavanje berzi u regionu, mogao potrajati, pa su se odlučili na ovaj potez "kako bi išli korak ispred".

- Nadamo se da će se berze iz Ljubljane, Beograda i Zagreba nakon ovoga pridružiti nama. Na ovaj način svaka berza zadržava svoj identitet, što je bitno - rekao je Kurbegović.

Direktor "Montenegro berze" Maksimović je naglasio kako tri berze rade na istom softveru, za razliku od drugih berzi u regionu, što je ocenio, kao olakšavajuću okolnost za uvezivanje.

Maksimović je, takođe, istakao da su tri berze koje se uvezuju odlučne da novac ulažu u razvojne projekte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave