U sklopu Apriori konferencije predstavljanje projekta BEST4SMES

05.09.2018. 10:20 / Izvor: Akta.ba
U sklopu Apriori konferencije predstavljanje projekta BEST4SMES

BEST4SMES je uspješan EU projekt "Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i okolnim općinama.

U sklopu Konferencije EU projekti koja će se održati 14.9.2018. u INTERA Tehnološkom parku u organizaciji Apriori BH i Ureda vlade ŽZH za europske integracije Slaviša Stajković iz Udruženja NERDA - Razvojne Agencije za Sjeveroistočnu BiH predstavit će projekt BEST4SMES koji su proveli udruženje NERDA u partnerstvu s gradom Tuzla, te općinama Kalesija i Srebrenik i BIT Centar Tuzla.

Voditelj ste projekata u Udruženju za razvoj NERDA od 2005. Koja je ukupna vrijednost provedenih projekata iz EU Programa?

"Udruženje za razvoj NERDA je u proteklih 14 godina implementirala veći broj projekata finansiranih kako od strane EU tako i od strane drugih donatora. NERDA je u proteklom periodu ostvarila saradnju sa svim relevantnim organizacijama koje djeluju u našoj zemlji. Kada su u pitanju EU sredstva, do sada je kroz različite projekte “povučeno” 4 miliona eura", kazao je Stajković koji je učestvovao u projektima poput CREDO, CREDO Hercegovina, CREDO Krajina, "Klasteri znanja, inovacije i dizajn u drvnom sektoru SEE – ID: WOOD", "Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i okolnim općinama – BESt4SMEs".

NERDA-u čine uigrani timovi spremni na sve izazove

Prije priključivanja NERDA-i djelovali ste i kao stručni savjetnik na USAID projektima. Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli kroz godine rada?

"NERDA-u čine iskusni profesionalci koji su dugo godina na okupu a većina je i prije dolaska stjecala iskustva radeći na različitim projektima, finansiranim od strane inostranih donatora. Smatramo se u potpunosti spremnima da odgovorimo na sve izazove koji se pred nama postavljaju uključujući i proces pristupanja evropskim integracijama odnosno izazovima i šansama koje taj proces, nadamo se, donosi", kaže Slaviša, dok im je strateški fokus na projektima u industrijskom sektoru poput prehrambenog, drvoprerađivačkog, metaloprerađivačkog, te sektorima plastike i alata.

BEST4SMES – najznačajniji rezultati projekta i pozitivan efekt NEDRA-e

Koji bi od provedenih projekata izdvojili kao najuspješniji?

"Najvećim postignućem smatram pozitivnu percepciju NERDA-e i delegacije Evropske komisije u BiH, budući da sve lokalne zajednice, organizacije i pojedinci pozitivno reaguju na naše pozive za učešće u projektima odnosno na rezultate koji iz tih projekata proističu", spremno zaključuje predstavnik NERDA-e koji će u petak 14.9.2018. predstaviti projekt BEST4SMES na Konferenciji EU Projekti.

BEST4SMES je uspješan EU projekt "Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i okolnim općinama – BESt4SMEs" koje je provela NERDA, zajedno s gradom Tuzlom, općinama Kalesija i Srebrenik i BIT Centrom Tuzla. Projekt je realiziran kroz program IPA 2011 "Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH".

Konferencija EU projekti »Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan« na kojoj će Slaviša Stajković predstaviti uspješne projekte NERDA-e održat će se u petak 14. 09. 2018. u Mostaru u organizaciji Apriori BH – Agencije za profesionalno usavršavanje i Ureda Vlade ŽZH za europske integracije.

Dodatne informacije i prijave na Konferenciju EU projekti pročitajte na web-stranici www.euprojekti.apriori.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave