Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

U srijedu, 31. marta javna rasprava o bloku 8 U TE Kakanj

29.03.2010. 15:05 / Izvor: eKapija.ba

U Poslovnoj zgradi TE Kakanj u srijedu, 31.03.21010. će biti održana javna rasprava za reviziju idejnog projekta i investicionog programa izgradnje bloka 8, snage 300 MW, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Kako se ističe, rasprava će se voditi o općem konceptu, izboru lokacije, sirovinskoj osnovi, tehnološko-mašinskim opredjeljenjima, zaštiti okoliša, te građevinskim i ekonomskim aspektima projekta.

Skupu će prisustvovati predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, Općine Kakanj, NO i Uprave Elektroprivrede BiH, predstavnici rudnika Kakanj, Breza i Zenica, stručnjaci iz ekonomije, rudarstva, građevinarstva, tehnologije, zaštite okoliša i projektantskih kuća.

Objekat TE Kakanj Blok 8 gradiće se na postojećoj lokaciji Termoelektrane Kakanj.

Instalisana električna snaga na pragu iznosit će 300 Mwe, dok će instalisana toplotna energija biti 300 MWth. Stepen korisnosti bloka je 39 posto.

Izgradnjom objekta postići će se obezbjeđenje kontinuiteta proizvodnje električne i toplotne energije, smanjenje emisija i ispunjavanje preuzetih obaveza vezanih za formiranje tržišta Jugoistočne Europe, postizanje većeg udjela kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije, te povećanje energetske efikasnosti.

Ukupni investicioni troškovi (koji se odnose integralno na rudnik i termoelektranu) iznosit će 681,00 EUR.

Dosad je završen Idejni projekat i Studija uticaja na okoliš, a predviđeno je da blok uđe u pogon 2018. godine.

Predviđena realizacija projekta je pet godina, a tokom izgradnje biće angažovano 4000 osoba, dok je predviđeno otvaranje 988 radnih mjesta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave