Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Učesnici na tržištu kapitala RS kritikuju odluku KHOV: Pravilnik Komisije "odnosi" kapital van RS

25.12.2007. 10:57 / Izvor: Nezavisne novine

Pravilnik o obračunu neto vrijednosti imovine investicionih fondova, koji je nedavno usvojila Komisija za hartije od vrijednosti RS (KHOV), je nelogičan i podstiče iznošenje kapitala van tržišta RS, tvrde investitori na Banjalučkoj berzi.

Društva za upravljanje zatvorenim investicionim fondovima su, kako saznaju Nezavisne novine, već podnijela zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti tog pravilnika.

Pravilnik propisuje potrebnu likvidnosti akcija iz portfelja zatvorenih investicionih fondova s ciljem da se, kako navode u KHOV, društva koja njima upravljaju podstaknu na aktivnije poslovanje.

Pravilnikom, koji je osnova za izračunavanje provizije društvima za upravljanje fondovima, propisano je da mjesečni obim prometa akcija iz portfelja ZIF-ova treba iznositi najmanje jedan odsto od ukupnog njihovog broja u opticaju ili šest odsto u godinu dana, dok za otvorene fondove nema takvog uslovljavanja.

Više učesnika na tržištu kapitala takve mjere ocjenjuje nerealnim, navodeći da se u propisane uslove KHOV ne uklapaju ni neke od najatraktivnijih akcija, dok neke firme pred gašenjem dobijaju vrijednost.

U Društvu za upravljanje ZIF-om "Zepter" kažu da se kod njih, primjera radi, akcije "Telekoma Srpske", svih preduzeća "Elektroprivrede RS" i "Banje Vrućice" sada obračunavaju sa nulom. Sa druge strane, akcije "Gradca" iz Bratunca, koje su u portfelju tog fonda vođene s nulom jer preduzeće ide u stečaj, po novom obračunu dobijaju određenu vrijednost.

"Čak 80 odsto našeg portfelja sada nema vrijednost, zbog čega je obračunska vrijednost ukupnih neto sredstava fonda sa oktobarskih 211 miliona KM pala na oko 56 miliona u novembru", kazao je Nenad Tomović, direktor Društva "Zepter".

Novi obračun je, prema nekim analizama, višestruko smanjio knjigovodstvenu vrijednost industrije fondova u RS. Vrijednost 12 ZIF-ova prije novog pravilnika iznosila je skoro 800 miliona KM, da bi primjenom novog obračuna, prema tim analizama, pala na 150 miliona.

U Društvu za upravljanje ZIF-om "Polara" potvrđuju višestruko umanjenje vrijednosti neto sredstava sa 66 miliona na svega desetak miliona. S obzirom na to da se ovako strogi uslovi likvidnosti, kako tvrde investitori, odnose samo na akcije sa Banjalučke berze, a da se za druga tržišta, primjenjuje prosječna berzanska cijena na dan sastavljanja izvještaja, oni ocjenjuju da se time praktično podstiče iznošenje kapitala van RS.

"Mi se stvarno tjeramo da idemo van tržišta RS, jer ako ovdje nema stimulacije, ići ćemo tamo gdje ima", kaže Borislav Obradović, direktor Društva "Polara".

U Komisiji za hartije od vrijednosti RS, pak, tvrde da su usvojene mjere stimulativne za tržište i da mogu samo povećati njegovu likvidnost.

"Tvrdnje o iznošenju kapitala van RS su više prijetnja nastala iz revolta zbog provizija društava nego realna istina. Društva za upravljanje ZIF-ovima imaju interes da tržište RS bude likvidno, jer u suprotnom neće moći trgovati kada osnuju otvorene fondove", kaže Miodrag Jandrić, predsjednik KHOV.

Komentarišući kritike da se atraktivne akcije usvojenim pravilima potcjenjuju, Jandrić je ocijenio da akcije koje nemaju potrebnu likvidnost i ne mogu imati vrijednost bez obzira na to o kojem je preduzeću riječ.

"Ako tržište ne vrednuje takvu akciju, džaba sva priča o njenoj nekakvoj vrijednosti", kaže Jandrić.

U Društvu "Polara" tvrde da KHOV stalnim mijenjanjem pravila igre i ignorisanjem stavova ostalih učesnika na tržištu kapitala unosi pravnu nesigurnost za investitore.

Andrej Žejn, jedan od slovenačkih investitora u RS, kaže da je ovo tržište još u početnoj fazi, pa će zbog toga i novi pravilnik imati određeni efekat na berzu.

"Usvajanje pravilnika svakako u prvom koraku nema uticaja na stvarnu i realnu vrijednost imovine fondova, ali na srednji rok će vjerovatno biti negativan, jer suviše rigorozno smanjuje prihode društava za upravljanje i time onemogućuje njihov razvoj", smatra Žejn.

Za razliku od ZIF-ova, kod otvorenih investicionih fondova vrijednost akcija kojima se trguje u RS određuje se primjenom prosječne cijene, čime se, kako navode investitori, stvaraju dvostruki standardi kojima se ZIF-ovi dovode u podređen položaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave