Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Udruženje za hemiju i nemetale KPKT organizuje radionicu "Podizanje svijesti industrija o dobrim praksama upravljanja otpadnim tokovima", 18 i 19.11.2009. godine u Lukavcu

17.11.2009. 14:11 / Izvor: eKapija.ba

Udruženje za hemiju i nemetale Kantonalne privredne komore Tuzla i Društvo za istraživanje i razvoj Tuzla uz podršku Vlade TK - Ministarstva za industriju, energetiku i rudarstvo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Općine Tuzla - Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Pivare Tuzla i Udruženja Vesta radio organizuje radionicu o implementaciji SECTOR programa Regionalnog centra za okoliš za Srednju i Istočnu Evropu(REC) koji je podržan od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA)".

Program pod nazivom "Podizanje svijesti industrija o dobrim praksama upravljanja otpadnim tokovima", se realizira u srijedu i četvrtak, 18 i 19.11.2009. godine u 17,oo sati, u Lukavcu u prostorijama Hotela "Lukavac".

Radionica će biti osmišljena tako da se učesnicima radionice prezentiraju sve obaveze koje proizilaze iz Zakona o zaštita okoliša, o upravljanju otpadom i o vodama, te pratećih pravilnika, potreba i način integracije zakonskih obaveza u Planove aktivnosti, odnosno u zahtjev za okolinsku dozvolu - koncept prevencije i kontrole zagađivanja u skladu sa IPPC direktivom, okolišnu dijagnostiku industrijskog pogona,te upotrebu najboljih raspoloživih tehnika tzv. BAT- ova u izradi zahtjeva za izdavanje okolinskih dozvola - pristup "step by step" pripreme cjelovitog Plana aktivnosti, na bazi okolišne dijagnostike industrijskog pogona - pripremu Plana upravljanja otpadom, kao dio cjelovitog Plana aktivnosti koncepta i prakse inspekcijskog nadzora nad izdatim integralnim okolinskim dozvolama u skladu sa IMPEL metodologijom.

Ovo će rezultirati većim brojem kvalitetno pripremljenih Planova aktivnosti u skladu sa zakonskom regulativom te Planova upravljanja otpadom od strane samih industrija u TK. Korisnici projekta su predstavnici industrija TK, Resorna Ministarstva Vlade TK, Općina Tuzla, Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove, Kantonalna Privredna komora, NVO i mediji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave