Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Uspješna borba Koksara GIKIL-a sa svjetskom ekonomskom krizom: Obilježavanje pete godišnjice od pokretanja proizvodnje u GIKIL-u - 08.07.2009. godine

07.07.2009. 14:39 / Izvor: eKapija.ba

GIKIL, Global Ispat koksna industrija Lukavac će u srijedu, 8. jula 2009. godine, obilježiti pet godina pokretanja proizvodnje na Petoj koksnoj bateriji. Na ovaj dan 2004. godine Kompanija GHSL, kao većinski vlasnik, pokrenula je proizvodnju koksa u proizvodnim pogonima nekadašnjeg Koksno hemijskog kombinata Boris Kidrič, obezbijedivši ponovno uposlenje za 1.258 radnika. U proteklih pet godina intenzivno se radilo na dostizanju makismalnog kapaciteta, usavršavanju proizvodnje i plasmanu koksa na zahtjevno svjetsko tržište. Velika sredstva izdvojena su i za potrebe zaštite okoliša i humanizaciju radnih uslova.

Ovaj period obilježila je teška borba za povratak na tržište, koju su lukavački koksari uspjeli dobiti, međutim dolazak svjetske ekonomske krize već u prvom talasu pogodio je industriju željeza, a samim tim i proizvođače koksa. Iako je u svijetu za samo nekoliko mjeseci ugašeno više od 400 koksara, a desetine hiljada ljudi ostalo bez posla, Menadžment GIKIL-a se vodio principom da neće otpustiti niti jednoga uposlenika sve dok Tvornica radi. Prema riječima generalnog direktora Guntupalli Jagannadhama, recesija je ostavila teške posljedice

"Ostali smo bez tržišta i mogućnosti plasmana koksa, a samim tim i bez sredstava za kupovinu uglja za koksovanje, kako bi bar održali Tvornicu na tehnološkom minimumu. Ipak, zahvaljujući istrajnosti uposlenika i menadžmenta, uspjeli smo očuvati GIKIL, a prošloga mjeseca ponovno smo podigli nivo proizvodnje, koju ćemo plasirati u Indiju i Iran. Nabavili smo ugalj iz Australije, uspjeli potpisati kratkoročne ugovore koji će nam omogućiti da prebrodimo tešku krizu i ne dozvolimo da se tvornica ugasi. Jer, ako jednom stane proizvodnja koksa na Petoj bateriji, ona više nikada neće biti pokrenuta, kazao je direktor Jagannadham. On je kazao da je Menadžment GIKIL-a donio Akcioni plan izlaska iz krize koji su podržali i Vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, kao i Sindikalne organizacije GIKIL-a i Sindikata hemije i nemetala", kazao je direktor Jagannadham.

Pored proizvodnje koksa u GIKIL-u je u proteklih pet godina intenzivno vršena proizvodnja vještačkih đubriva i anhidrida maleinske kiseline i električne energije iz gasa koksnih peći. Pokretanjem proizvodnje angažirane su desetine privrednih subjekata, a naročito je uvećan rad Željeznice. Zbog maksimalnog iskorištenja proizvodnih pogona i efikasnosti održavanja, GIKIL je u Japanu dobio prestižnu nagradu koja se svake godine dodjeljuje u oblasti industrije za napredak u metodologiji Totalno produktivnog održavanja tvornice. GIKIL je jedina koksno-proizvodna kompanija u cijelom svijetu, van Japana, koja je dobila ovu prestižnu nagradu, navodi se u saopštenju Bosanske medijske grupe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave