Najave / DOGAĐAJI

Uspješne bh. žene u nauci i tehnologiji sutra predaju na Burch univerzitetu

10.02.2020. 12:35 / Izvor: Akta.ba

Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci i tehnologiji sutra će biti obilježen na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu, gdje će žene koje su na poseban način doprinijele razvoju nauke i tehnologije u BiH prenijeti iskustvo srednjoškolkama i studenticama te ih motivisati na izbor karijere u nauci i tehnologiji.

Također, učesnice panela će ukazati i na probleme, ali ponuditi i rješenja za unapređenje nauke i tehnologije u BiH.

U BiH, pa i regionu, zanimanja se još uvijek dijele na "muška" i "ženska", dok statistike pokazuju da muškarci dominiraju u oblastima nauke i tehnologije, tako da će ovaj i slični događaji doprinijeti razbijanju stereotipa, navedeno je u saopćenju.

Partneri događaja su IT Girls - incijativa koju podržavaju tri UN agencije (UNDP, UNICEF i UN Women), IEEE (ogranak za BiH) najveća je svjetska organizacija koja okuplja inžinjere širom svijeta, Bit Alijansa, udruženje koje okuplja najveće IT kompanije u BiH.

S ciljem postizanja potpunog i jednakog pristupa te učešća žena i djevojaka u nauci i tehnologiji, te postizanja rodne ravnopravnosti, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 2015. godine rezoluciju kojom je 11. februar proglašen Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci i tehnologiji, saopćeno je iz Burch univerziteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave