Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Vanredna sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH - 30. jula 2009. godine

23.07.2009. 13:43 / Izvor: Fena

Treća (vanredna) sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH bit će održana 30. jula 2009. godine u 12.00 sati u Gradskoj upravi Grada Sarajeva.

Vanredna sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH ima za cilj donošenje platforme Saveza općina i gradova Federacije BiH za buduće pregovore s Vladom Federacije BiH u vezi sa stand-by aranžmanom i prevazilaženjem smanjenja javnih prihoda.

Jedan od mogućih zaključaka jeste da Savez općina i gradova Federacije BiH zatraži od Vlade Federacije BiH da se razlika općinama namiri iz sredstava Svjetske banke.

Po grubim procjenama smanjenje prihoda općina i gradova Federacije BiH bit će veće od 40 miliona KM. Ovako visoki nivo umanjenja sredstava će efekte ekonomske krize na lokalnom nivou samo pojačati i produžiti, smatra Savez.

Svjetska banka za potporu budžeta u Federaciji BiH izdvojit će 150 miliona dolara, a prema Sporazumu s Međunarodnim monetarnim fondom općine i gradovi u Federaciji BiH trebaju usvojiti rebalanse budžeta i smanjiti javnu potrošnju za 10 posto da bi se ostvarile uštede od 19,3 miliona KM, dok projektovano smanjenje prihoda iznosi više od 40 miliona KM.

-Kao rezultat, mnogi neće biti u stanju da pokriju osnovne troškove i ukoliko se ne preduzmu druge mjere, najverovatnije će se dogoditi radikalna kašnjenja u plaćanjima obaveza od lokalnih samouprava u narednom periodu, saopćeno je iz Saveza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave