Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Veliki planovi za turizam u Krupi na Vrbasu: Finalna promocija projekta "Vrbas Adventure Resort", 03. septembra 2009. godine u Krupi

12.08.2009. 15:31 / Izvor: Fokus

Finalna promocija projekta "Vrbas Adventure Resort" biće održana 3. septembra u Krupi na Vrbasu, kazao je za "Fokus" direktor Turističke organizacije Banje Luke, Ostoja Barašin.

U okviru programa planirana je prezentacija avanturističkih sportova, paraglajdinga, raftinga, hidrospida, penjanja, a nakon noćnog raftinga planirana je velika zabava u restoranu "Kanjon".

"Proteklog vikenda organizovali smo noćni rafting, koji je svojevrsni uvod u predstavljanje projekta "Vrbas Adventure Resort". Nastavićemo s noćnim raftingom do kraja mjeseca. Prezentacija će biti otvorena za javnost, a pozvaćemo medije, turističke agencije, predstavnike Evropske komisije u BiH, političke predstavnike, potencijalne partnere iz susjednih država", rekao je Barašin.

On je dodao da Turistička organizacija preuzima objekte u kanjonu Vrbasa, te da će omogućiti da sva preduzeća koja ispunjavaju uslove, odnosno standarde, pružaju usluge raftinga i drugih avanturističkih aktivnosti.

Program će u četvrtak, 3. septembra, početi u deset sati pješačenjem od Info-centra "Krupa" do manastira Krupa. Do 19 časova planirane su prezentacije paraglajding, rafting kanjonom Tijesno, penjanje, hidrospid i kanu, kanjoning, hajk bajk i od 21 čas noćni rafting.

Predsjednik Rafting-kluba "Kanjon", Aleksandar Pastir, kaže da ovaj projekat omogućava i razvoj seoskog turizma ističući da je dio seoskog stanovništva obezbijedio smještajne kapacitete za turiste tokom Svjetskog prvenstva u raftingu.

"Ovakvi programi, kakav je planiran 3. septembra, biće organizovani i ubuduće, kao i koncerti i zabave. Ovo će privući turiste i zato se nadam da će biti izgrađeno više bungalova i kampova. Razmatra se i mogućnost nekih zimskih avanturističkih ponuda. Ovo je tek početak", kazao je Pastir.

Ukupni troškovi aktivnosti su 330.000 eura, od čega je 297.000 eura obezbijedila Evropska komisija u BiH. Partneri na projektu, pored TOBL, jesu i Turistička organizacija Republike Srpske i Exit centar.

Portparol Exit centra, Saša Stjepanović, ističe da je "Vrbas Adventure Resort" destinacija s velikim potencijalom.

"Ako se ima u vidu da je turizam najveća svjetska industrija, koja zapošljava desetinu radnika, te da je avanturistički i eko-turizam među deset proizvoda koji bilježe najveći rast na svjetskom tržištu, jasno je da ovaj projekat ima svijetlu budućnost. Ovo je samo promocija i početak jedne uspješne ere turizma u Banjoj Luci", ispričao je Stjepanović.

On kaže da ostali centri, kao što su Tara ili Soča u Sloveniji, imaju tri do četiri aktivnosti, bez ovolikog obima ponude u eko-turizmu i turizmu u prirodi, dok "Vrbas Adventure Resort" nudi više od deset aktivnosti. Stjepanović dodaje da ovi centri sa slabijim potencijalima samo na raftingu generišu više od milion eura prihoda godišnje.

Inače, područje srednjeg toka rijeke Vrbas, uključujući i obronke planine Manjača - Krupa na Vrbasu, zvanično su priznati od strane Skupštine grada kao prostor za ekološki i avanturistički turizam i razvoj srednjih preduzeća. Cilj je da se ujedine domaća turistička preduzeća, uspostavi saradnja srodnih industrija i očuva okolina kroz podizanje svijesti i obrazovanje turista i domaćeg stanovništva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave