Vinarija 'Pajić' iz Brčkom na Sarajevo Wine Weekendu

Najave / DOGAĐAJI

Vinarija "Pajić" iz Brčkom na Sarajevo Wine Weekendu

14.10.2019. 14:35 / Izvor: Akta.ba

Na predstojećem 15. Međunarodnom Sarajevo Wine Weekendu, koji će se održati 18. i 19. 10. 2019. u Domu Armije, premijerno će se, među 70 izlagača, predstaviti i Vinarija "Pajić" iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, jedina vinarija koja postoji na području sjeveroistočne Bosne.

 Od 2013. godine pa do danas, na 160m nadmorske visine, na prvim obroncima Majevice, sa velikim entuzijazmom i trudom se radi na oživljavanju vinogradarstva na ovom području. Istorijski podaci potvrđuju postojanje vinograda u ovom kraju još u 19. vijeku, a ispitivanja stručnjaka su potvrdila pogodnost zemljišta za njihovu obnovu. Vinarija "Pajić" danas posjeduje 5ha zasada, a od prve berbe 2016. godine, s ponosom se predstavlja na takmičenjima i festivalima, te osvaja značajne medalje za kvalitet vina. 

Sa ciljem pozicioniranja na vinskoj sceni Bosne i Hercegovine i regiona, među najprominentnijim vinarima izlagačima, Vinarija "Pajić" će se s ponosom predstaviti domaćim i stranim posjetiocima najznačajnijeg vinskog događaja u zemlji, ali i u regionu, te dati svoj doprinos širenju vinske kulture i promovisanju vinogradarstva.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave