Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Vlada FBiH protiv emisije dionica Fabrike duhana Sarajevo

05.04.2008. 10:53 / Izvor: Nezavisne novine

Vlada Federacije BiH juče je odbila prijedlog Uprave Fabrike duhana Sarajevo (FDS) da od 37,7 miliona KM neraspoređene dobiti 20,34 miliona bude izdvojeno za emisiju dionica za postojeće dioničare i šest miliona za emisiju dionica za zaposlene.

Ovo je saopšteno poslije sjednice Vlade FBiH, koja je vlasnik oko 40 odsto kapitala u sarajevskoj fabrici.

"Vlada FBiH se saglasila da neraspoređena dobiti bude raspodijeljena tako da za investicije, prema planu FDS za 2008. godinu, bude izdvojeno šest miliona KM, a za isplatu dividende 31,7 miliona KM", piše u saopštenju.

U Nadzornom odboru FDS-a kazali su da Vlada FBiH ne može donositi konačne odluke u vezi s ovim preduzećem, jer nije većinski vlasnik, te da ova odluka može biti razmatrana kao stav jednog od vlasnika.

"Skupština dioničara je ranije prihvatila da dio dobiti bude izdvojen za emisiju dionica za dioničare, a na toj istoj sjednici je predstavnik Vlade FBiH odbio da dio novca bude izdvojen za dionice za zaposlene koji nisu dioničari u FDS-u. Sada je Uprava ponovo pokrenula isto pitanje i stav Vlade FBiH može biti samo jedno od mišljenja, a ne i konačna odluka", pojasnili su sagovornici "Nezavisnih".

Među krupnijim vlasnicima kapitala u FDS-u su Hypo Alpe Adria banka i Raiffeisen banka sa po sedam odsto vlasništva, a manje udjele drže gradiški "Aktiva invest fond" i investicijski fondovi "Prof-plus" i "Bonus" iz Sarajeva, "Poteza BPD" iz Ljubljane i "Qwest invested Limited" iz Kipra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave