Vlada prodaje "Telekom" na tenderu 2013. godine - Za 100% akcija 2,5 mlrd EUR

22.08.2012. 08:57 / Izvor: Blic
Vlada prodaje 'Telekom' na tenderu 2013. godine - Za 100% akcija 2,5 mlrd EUR

Vlada Srbije spremna je da pokuša novu prodaju "Telekoma" na tenderu, ali samo pod uslovom da se ostvari cena od 2,5 mlrd EUR za 100% akcija ove kompanije, piše nedeljnik NIN u novom broju.

Dogovor u Vladi je da se upravo zbog toga stopira izlazak "Telekoma" na berzu, jer bi moguća niska cena akcija, koja bi se u ovom trenutku postigla, oborila i cenu državnog paketa uoči prodaje. To znači da neće biti za septembar najavljene trgovine akcijama, koje su građani i zaposleni dobili uoči majskih izbora.

Dogovor postignut između Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića predviđa da se ide na prodaju putem međunarodnog tendera, sa minimalno postavljenom cenom i nakon prethodne komunikacije sa zainteresovanima.

- Prvo ćemo videti da li ima raspoloženih da plate koliko tražimo i, ako ih bude, raspisaćemo međunarodni tender. U suprotnom, odložićemo tu odluku. Ipak, uveren sam da možemo da dobijemo 2,5 milijarde evra, jer kupovina "Telekoma" znači i kupovinu tržišta RS i Crne Gore. Mislim da bismo pripreme za tender mogli da započnemo već na jesen, a tokom sledeće godine i da prodamo "Telekom" - tvrdi isti izvor iz Vlade, napominjući da se u neformalnim razgovorima državi već nude dve milijarde evra, ali je odbio da kaže da li je ponuda stigla od "Telekoma Austria".

Ipak, zacrtana cena od najmanje 2,5 mlrd EUR čini se "prejakom" za uslove krize, u kojima se prodaje samo iz nužde i uglavnom ispod cene.

Današnje procene vrednosti "Telekoma" se kreću od 1,9 mlrd EUR do tri milijarde. Država je već prodavala "Telekom" na tenderu raspisanom u oktobru 2010, koji se neslavno završio u maju 2011. Tada je procenjena vrednost bila 2,4 mlrd EUR, a država je za 51% tražila 1, 4 milijarde.

Jedina ponuda tada je stigla od "Telekom Austria", koji je prvi put ponudio 950 mil EUR za akcije i još 450 za investicije, a u drugoj ponudi 800 mil EUR plus 300 u narednih devet godina. Vlada je tada odbacila ovu ponudu, a očajno organizovan tender je propao.

I sada je austrijska kompanija, kako prenosi bečka štampa, zainteresovana za novi tender, posebno nakon što je ojačana partnerstvom sa meksičkim milijarderom Karlosom Slimom.

Prodaja u paketu

Namera vladajuće koalicije je da proda 100 odsto akcija "Telekoma", odnosno kompletan udeo države od oko 78%, s tim što bi se napravio paket i sa akcijama građana i zaposlenih u Telekomu (22%), kojima bi se, kao i kod NIS-a, u određenom naknadnom roku garantovala isplata iste cene koju je postigla i država na tenderu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave