Webinar: Rješenja za trenutne izazove kompanija bh. metalske industrije

15.09.2021. 16:34 / Izvor: Akta.ba
Webinar: Rješenja za trenutne izazove kompanija bh. metalske industrije

Koji su gorući izazovi BH metalskih kompanija i kako ih rješavati?

Koji su gorući izazovi BH metalskih kompanija i kako ih rješavati?

Sudeći po informacijama sa terena, većina naše metalske industrije trenutno preživljava pravi bum. Rijetke su firme ove grane industrije koje ne bilježe rekordne narudžbe i značajnu popunjenost kapaciteta. Da li to znači da kompanije ove grane industrije čeka svijetla perspektiva?

Međutim, kakvo je suštinski generalno stanje i kakve su perspektive za kompanije u sektoru metalske industrije u Bosni i Hercegovini?

Neka od ključnih pitanja koja ujedno predstavljaju i ključne izazove i za koje je potrebno pronaći efikasne odgovore su:

• Kakvo je stanje sa tržištima i lancima snabdjevanja u metalskom sektoru širom svijeta, a posebno kod naših najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, npr. u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, EU općenito?

• Kakve su perspektive i projekcije kretanja na tržištima?

• Kako doći do novih i/ili kvalitetnijih kupaca?

• Ako su knjige narudžbi pune i nema problema sa pristupom tržištu, kako doći do kvalitetnijih i profitabilnijih poslova?

• Kakvu ulogu igra prekompozicija globalnih lanaca snabdjevanja i povratak proizvodnje iz Kine u Evropu?

• Kako prebroditi trenutna uska grla u lancima snabdjevanja koji se manifestiraju u nestašici ključnih sirovina ili njihovom kašnjenju u isporuci?

• Kako prebroditi uska grla u stručnoj radnoj snazi, ali čak još značajnije, kako spriječiti daljnji odlazak stručnih radnika u zemlje EU? Kako postati poželjan poslodavac na tržištu rada?

• Kako kratkoročno i dugoročno izvršiti povećanje proizvodnih kapaciteta i tako povećati obim proizvodnje/prodaje?

• Kakav stil liderstva i menadžmenta prakticirati, a koji će nas i naše kompanije uspješno provesti kroz burno more predstojećih godina?

Sva ova i mnogo druga važna pitanja će biti obrađena na predstojećem webinaru i online panelu naziva: "Rješenja za trenutne izazove kompanija BH metalske industrije - Kako osigurati kontinuitet biznisa u vremenima krize?".

Webinar organizuje Targer Engineering & Consulting, a podržan je od strane EU4BusinessRecovery projekta, finansiranog od strane Evropske unije i vlade SR Njemačke, a koji implementiraju GIZ, ILO i UNDP i održava se putem online platforme MS Teams u dva termina:

• Četvrtak, 23.09.2021. od 13.00 do 15.00 – prvi dio

• Petak, 24.09.2021. od 10.00 do 12.00 – drugi dio

Na ovom online događaju će govoriti vrhunski domaći i međunarodni eksperti za biznis, proizvodnju i metalsku industriju, a na panel diskusiji ce učestvovati direktori i vlasnici značajnih BH kompanija iz ove grane industrije. Dio govornika i panelista su:

• Martin Gaber, Direktor za Zapadni Balkan, German Trade and Invest – GTAI

• Faruk Hadžič, Makro-ekonomski analitičar, Sarajevo School of Science and Technology

• Ognjenka Lalović, Direktorica, Asocijacija Metalske i Elektroindustrije pri VTK BiH

• Snježana Kopruner, Direktorica, GS-TMT Travnik

• Hadis Bajrić, Profesor i konsultant, Mašinski Fakultet Sarajevo

• Nermana Ajanović, Voditeljica odjela projekata, MojPosao.ba/Kolektiv

• Tarik Kadrispahić, Direktor, Targer Engineering & Consulting

 

Online webinar i panel diskusija su namjenjeni menadžerima, direktorima, poduzetnicima i ekspertima svih kompanija iz metalske industrije Bosne i Hercegovine i regije SEE, kao i svim zainteresiranim učesnicima koji sarađuju ili imaju dodirnih tačaka sa metalskom industrijom. Najbolji način da predvidimo budućnost je da je kreiramo. Pridružite nam se da je skupa kreiramo.

Webinar je besplatan! 

Putem linka se prijavite na webinar​ 

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave