Youth Media Hub - prilika za mlade da razviju medijske i digitalne vještine

15.07.2020. 09:41 / Izvor: Akta.ba
Youth Media Hub - prilika za mlade da razviju medijske i digitalne vještine

Ovim putem INTERA Tehnološki Park poziva sve mlade između 16 i 22 godine da se prijave za sudjelovanje u prvom dijelu programa.

INTERA Tehnološki Park, u partnerstvu s organizacijom Nova Iskra iz Beograda, pokreće novi program Youth Media Hub s ciljem razvoja medijske i digitalne pismenosti mladih u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost”. Pozivamo mlade između 16 i 22 godine iz Srbije i Bosne i Hercegovine da se uključe!

Zašto Youth Media Hub?

Budući da razvoj medijske pismenosti predstavlja jedan od ključnih alata za jačanje medijskog i društvenog pluralizma i kvalitete medijskog sadržaja, samim tim je jedan od ključnih temelja za demokratizaciju i razvoj građanskog društva i društvene kohezije. To je posebno važno u kontekstu regije Zapadnog Balkana, gdje u medijsko-političkoj svakodnevici dominira šaroliki i često neuhvatljivi medijski pejzaž, u kome prvenstvo prečesto uzimaju tabloidno novinarstvo i proizvodnja lažnih vijesti, kao i govor mržnje ili diskriminacija putem društvenih mreža.

Ideja projekta je mlade praktično pripremiti za suprotstavljanje takvim izazovima kako bi se potaknuli neophodni i pozitivni procesi prepoznavanja i izgradnje zajedničkog kulturnog prostora koji Srbija i Bosna i Hercegovina svakako dijele, podizanja razine društvene kohezije i međukulturalnog dijaloga, kao i direktnih suradnji između društvenih aktera zemalja u regiji.

Imajući u vidu potrebe takozvane “generacije Z”, koju karakteriziraju rano usvajanje digitalnih tehnologija i načina komunikacije, projekt se realizira kroz specifičan oblik neformalnog obrazovanja u cilju unapređenja medijske i informacijske pismenosti. Cilj je da mladi sudionici i sudionice programa kroz različita predavanja, koja će predstavljati svojevrsnu vrstu obuke, steknu potrebna znanja i vještine iz područja kao što su timska kultura i timski rad, prezentacijske vještine i javni nastup, javno zagovaranje, čitanje slike, kritičko i kreativno mišljenje, tehnike medijske produkcije i druge.

Prijavi se na prve ljetne obuke iz medijske i digitalne pismenosti!

Ovim putem INTERA Tehnološki Park poziva sve mlade između 16 i 22 godine da se prijave za sudjelovanje u prvom dijelu programa putem linka, a najkasnije do ponedjeljka, 20.7.2020. godine. Prvi dio programa podrazumijeva niz od 6 obuka, od kojih se prva očekuje u utorak, 21.7.2020. godine. Svakog utorka u predvečernjim satima tijekom pet tjedana, mladi će imati priliku razvijati vještine iz različitih područja medijske i digitalne pismenosti o kojim se više detalja može pronaći na web stranici INTERA Tehnološkog Parka. Obuke će se održavati, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, na otvorenom u Relax Outdoor Centru uz rijeku Bunu, a INTERA Tehnološki Park će poduzeti sve neophodne korake za nesmetano i sigurno izvođenje obuka. Sudjelovanje u programu je besplatno, a INTERA Tehnološki Park osigurat će prijevoz iz centra grada do mjesta održavanja obuka za sve sudionike i sudionice.

Zašto sudjelovati?

U okviru programa, 45 mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine će imati priliku sudjelovati u predavanjima, a kasnije i u online omladinskom kampu te na taj način steći praktična znanja važna u kontekstu profesionalnog razvoja i društvenih i interkulturalnih vještina. Mladi sudionici i sudionice će proći kroz dinamičan program, upoznati srodne kulture i načine razmišljanja, a uz to ojačati i vlastitu medijsku i digitalnu pismenost.

Niz obuka iz medijske pismenosti je prvi modul projekta Youth Media Hub, a nakon ovih obuka dio sudionika i sudionica programa će imati priliku sudjelovati na jesenskom omladinskom kampu. U okviru tog modula, polaznici će stjecati konkretne vještine iz područja suvremene medijske produkcije (kreativno pisanje, istraživački rad, tehničke vještine…), i na kraju imati priliku producirati i promovirati vlastite digitalne medijske formate zajedno s vršnjacima iz obje zemlje koji će se zatim promovirati putem web stranice projekta i društvenih mreža.

Tijekom projekta, sudionici i sudionice razvijat će neposredne kontakte ne samo među sobom, već i sa cijenjenim edukatorima, ekspertima i mentorima iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji će držati predavanja i radionice. Obuka iz medijske pismenosti, kao i omladinski kampovi, održavat će se paralelno u obje susjedne države, a sudionici će ih zajednički pohađati.

Organizatori će pratiti epidemiološku situaciju i prilagoditi program u skladu s neophodnim mjerama prevencije i svi sudionici će biti obavješteni o eventualnim izmjenama.

Youth Media Hub je partnerski projekt kreativnog huba Nova Iskra iz Beograda i organizacije INTERA Tehnološkog Parka iz Mostara. Za sve dodatne informacije o programu i načinu odvijanja, možete se obratiti na info@intera.ba.

Projekt se realizira u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih” koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave