Završna konferencija i seminar u sklopu projekta Blow uP

20.03.2019. 07:53 / Izvor: Akta.ba
Završna konferencija i seminar u sklopu projekta Blow uP

Završna Konferencija međunarodnog BLOW-UP projekta biće održana je 26. - 27. marta.

Završna Konferencija međunarodnog BLOW-UP projekta biće održana je 26. - 27. marta 2019. na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Banjaluci u zajedničkoj organizaciji PMF i LIR Evolucije.

Projekat BloW uP- Prenos modela inovacija i znanja na Balkan: Inovativne sirovine na bazi otpada i razvoj njihovih aplikacija je finansiran od strane Evropskog Instituta za Inovacije i Tehnologiju. 

Cilj projekta je da prenese model znanja i inovacija u zemlje Istočne i Jugoistočne Evrope, podrži razvoj novih aplikacija za bolje upravljanje sirovinama i otpadom. 

Kroz projekat se osnažila saradnja između kompanija i naučnih institucija, te omogućila praktična primjena rezultata naučnog istraživanja u razvoju novih procesa iz otpadnih materijala.

U sklopu projekta će se 26.03. na Prirodno-matematičkom Fakultetu Univerziteta u Banja Luci održati Seminar za umrežavanje na temu: “Put do aktivnog karbona u BiH”.

Tema seminara su najnovije mogućnosti u oblasti proizvodnje i primjene aktivnog karbona i motivacija domaćih aktera da se proizvodnja ovog široko primjenjivanog materijala konačno pokrene i u našoj zemlji. 

Partneri na projektu su Institut za Molekularnu Nauku i Tehnologiju Nacionalnog Istraživačkog Savjeta (Italija), Institut za Hemiju Ugljenika pri Španskom Nacionalnom Istraživačkom Savjetu, Odsek za industrijsku hemiju “Toso Montanari“ pri Univerzitetu u Bolonji, Institut za Organsku Hemiju sa centrom za Fitohemiju pri Bugarskoj Akademiji Nauka, Grupa Materijala za energiju i životnu sredinu pri Univerzitetu Politecnico di Milano, Odjeljenje zaštite životne sredine i hemijskog inžinjerstva na Univerzitetu Oulu, Odjeljenje industrijskog inžinjerstva Univerziteta u Salernu, Odjeljenje hemije na PMF u Banja Luci, kompanija Tehnosint i LIR Evolucija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave