Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Završna konferencija projeka EU "Podrška upravljanju kvalitetom voda u BiH" danas u Banjoj Luci

27.08.2008. 09:07 / Izvor: Fena

Završna konferencija projekta Evropske unije "Podrška upravljanju kvalitetom voda u BiH, faza II" bit će održana u srijedu, 27. augusta u Banja Luci uz učešće predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih vlasti zaduženih za upravljanje vodama i stručnjaka koji su realizirali projekt.

Kako je najavljeno učesnicima konferencije obratiti će se Johann Hesse, šef Operativnog odjela za ekonomske reforme i prirodne resusre pri Delegaciji Evropske komisije u BiH.

Evropska unija je osigurala 0,4 miliona eura za nastavak projekta podrške upravljanju kvalitetom voda u Bosni i Hercegovini.

Implementacija projekta je trajala godinu dana (od septembra 2007. do septembra 2008.), a predstavljala je nastavak uspješno završene prve faze (dvogodišnje faze podrške) u vrijednosti od miliona eura.

Specifičan cilj ovog projekta bio je pružanje podrške razvoju prijedloga strategije za zaštitu površinskih voda u Bosni i Hercegovini u skladu sa strategijama i ciljevima Okvirne direktive o vodama Evropske unije. Projekt se također fokusirao na poboljšanje kapaciteta za identifikaciju i pripremu projektnih prijedloga iz oblasti otpadnih voda u BiH.

Ovim se pružila podrška entitetskim vladama u njihovim aktivnostima pripreme strateških dokumenata za upravljanje vodama u skladu s entitetskim zakonima o vodama i olakšati proces planiranja investicija u oblasti gradskih otpadnih voda u Bosni i Hercegovini osiguravanjem odgovarajućih alata.

Projekt je ostvario saradnju s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, federalnim agencijama za upravljanje vodama - Agencija za vodno područje Jadranskog mora i Agencija za vodno područje rijeke Save, Republičkom direkcijom za vode RS kao i ostalim relevantnim državnim i lokalnim vlastima, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave