Oružane snage BiH dobile od SAD 21 višenamjensko vozilo

NATO

Oružane snage BiH dobile od SAD 21 višenamjensko vozilo

Navedena donacija 21 vozila je realizovana kroz Foreign Military Sales program pomoći Vlade SAD Bosni i Herecegovini.

19.07.2021. 14:53 / Izvor: Akta.ba

Oružane snage BiH danas su od Vlade Sjedinjenih Američkih Država dobile 21 višenamjensko motorno vozilo tipa M1152 i M1165, čija je vrijednost viša od 2.600.000 američkih dolara.

Tim povodom održana je ceremonija primopredaje vozila u kasarni OS BiH u Rajlovcu, gdje je ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio da SAD kroz ovu donaciju pomažu u ključnom zadatku – realizaciji pregleda odbrane, odnosno realizaciji programa reformi dostavljenih NATO savezu.

"Ovo je odlična prilika da se može preći u drugu fazu realizacije pregleda odbrane, a jedan od zadataka u drugoj fazi je svakako i modernizacija Oružanih snaga", rekao je Podžić.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson naglasio je da ukupan broj vozila koje su SAD donirale Oružanim snagama BiH sada iznosi 79, a to je projekt vrijedan više od 14 miliona dolara.

"Izgradnja kapaciteta Oružanih snaga da djeluju u miru je nešto u što SAD ulažu sredstva, da bi se ti kapaciteti poboljšali", istakao je Nelson, te pozvao nadležne u BiH da nastave provedbu reformi kako bi BiH ispunila standarde neophodne za evroatlantski put.

Kaže da kapitalne investicije koje SAD radi kada su u pitanju OS BiH trebaju postati kapitalne investicije poreskih obveznika BiH i poziva Vijeće ministara da ima na umu to i podrži ono što je neophodno da bi se to desilo.

Prisutnima na ceremoniji obratio se i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović rekavši da bilateralna vojna saradnja između Oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, ali i između država, raste u kontinuitetu.

"Do kraja godine očekujemo isporuku četiri nova višenamjenska helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH", dodao je Mašović.

Navedena donacija 21 vozila je realizovana kroz Foreign Military Sales program pomoći Vlade SAD Bosni i Herecegovini.

Vozila će se koristiti za pružanje pomoći u kriznim situacijama, elementarnim nesrećama. Posade za ova vozila već su prošla obuku, a izvršena je i obuka osoblja za održavanje vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO