Iskustva Crne Gore: Članstvo u NATO nudi brojne mogućnosti za privrednike

15.02.2021. 09:07 / Izvor: Akta.ba
Iskustva Crne Gore: Članstvo u NATO nudi brojne mogućnosti za privrednike

Imajući u vidu aktuelna i globalna bezbjednosna dešavanja, priključenje Sjevernoatlantskom savezu predstavlja najbolju garanciju nacionalne bezbjednosti.

Imajući u vidu aktuelna i globalna bezbjednosna dešavanja, priključenje Sjevernoatlantskom savezu predstavlja najbolju garanciju nacionalne bezbjednosti, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rečeno je iz Biroa za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Crne Gore za Akta.ba.

"Članstvo u NATO nudi brojne mogućnosti za privrednike, pa su na taj način crnogorske kompanije dobile priliku da proizvode plasiraju na inostrano tržište i učestvuju u NATO tenderima. Crna Gora prepoznaje značaj ekonomskog aspekta članstva, te je tokom perioda integracije aktivno radila na pripremi ambijenta koji će našim kompanijama omogućiti da proizvode i ponude usluge inostranom tržištu", navode iz ovog ministarstva.

KONKURENTNOST KOMPANIJA ​​

Proglašenjem Zakona o javnim nabavkama ("Sl. list CG“, br. 074/19 od 30.12.2019. godine) koji se primjenjuje od 09.07.2020. godine, stvoreni su preduslovi za izdavanje „potvrde o pogodnosti ponuđača – Declaration of Eligibility (DoE)" zainteresovanim privrednim subjektima kroz dio Zakona koji reguliše nabavke u oblasti odbrane i bezbjednosti. Na ovaj način, definiše se postupak ispunjenosti uslova za učešće privrednih subjekata registrovanih u Crnoj Gori na tenderima za potrebe NATO saveza. 

Tu potvrdu izdaje Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore.

"Višegodišnji naporan rad rezultirao je pristupanjem Crne Gore NATO kodifikacionom sistemu koji pruža mogućnost nacionalnim kompanijama da se registruju, kodifikuju i predstave svoje proizvode na najvećem svjetskom odbrambenom tržištu. Primjera radi, prošle godine je kodifikovano 14 novih proizvoda od dva crnogorska proizvođača i tim proizvodima je dodijeljen NSN broj (NATO Stock Number, NATO skladišni broj)", ističu.

Nadalje, kao poseban značaj za Crnu Goru i njene kompanije nadležni navode uvođenje standarda u strateškim granama privrede, jer se time postiže konkurentnost kompanija na regionalnom i međunarodnom tržištu. 

"S obzirom da učešće na tenderima na nivou Alijanse predstavlja izvanrednu priliku da naše kompanije postanu dio globalnog tržišta, Crna Gora nastoji obezbjediti sve preduslove za njihovu konkuretnost. Fokus MO/VCG jeste da u skladu sa partnerskim ciljevima desegne zavidan nivo interoperabilnosti sa zajednicom najrazvijenijih država NATO članica na operativnom, materijalnom i administrativnom polju", napominju.

Kako kažu, primjena gore navedenih standarda i interakcija civilnih struktura sa odbranom, kroz ponuđene poslovne prilike na NATO poslovnom nadmetanju, omogućavaju održivost uspjeha privrednog društva koje na njima učestvuje, što predstavlja fundament za ekonomski i društveni razvoj svake države članice NATO-a, pa tako i Crne Gore. 

PORAST INVESTICIJA​​ I NOVA RADNA MJESTA

Budući da u ekonomijama zemalja u tranziciji, strane direktne investicije predstavljaju jedan od osnovnih pokretača rasta i razvoja, u Crnoj Gori potvrđuju da je sigurno okruženje glavni preduslov za kreiranje ambijenta pravne i ekonomske stabilnosti.

"Iskustva država, koja su prije Crne Gore postale dio Alijanse, potvrđuju očekivanja većeg priliva stranih direktnih investicija (SDI), prvenstveno od zemalja članica NATO. Navedena stavka pokazala se tačnom kada je u pitanju Crna Gora budući da su ukupna ulaganja u našu zemlju od ulaska u NATO pa do kraja novembra 2019. godine iznosila 1,3 milijarde eura", kazali su za naš portal. 

Nakon prve godine članstva, došlo je do značajnog povećanja priliva SDI u Crnoj Gori. Naime, priliv SDI za 2018. godinu je porastao za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je priliv iz zemalja NATO članica porastao za čak 64 odsto. Trend rasta nastavljen je i tokom 2019. godine, pa su strane investicije iz zemalja NATO članica u Crnoj Gori iznosile 248,4 miliona eura. Podaci za prvih devet mjeseci 2020. godine pokazuju da je iznos ukupnih SDI iznosio 506,8 miliona eura. 

"Iz svega priloženog jasno je da članstvo u NATO neosporno obezbjeđuje ekonomski prosperitet i reputaciju naše zemlje kao investicione destinacije za ozbiljne kompanije i investitore iz različitih oblasti. Dugoročno posmatrano, benefit NATO članstva za svakog građanina se ogleda u otvaranju novih radnih mjesta i privrednom rastu, odnosno jačanju naše ekonomije", zaključuju iz Ministarstva odbrane Crne Gore

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je uvijek isticano da je članstvo u NATO-u jedna od najispravnijih odluka koje je Crna Gora donijela, te da će to državi omogućiti da bude zamajac čitavom regionu Zapadnog Balkana da se ostavi nesporazuma.

Crna Gora je punopravna članica NATO-a postala 2017. godine.

S.B

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti