Iskustva Hrvatske u NATO javnim nabavkama: Transparentnost i specifičnost

09.11.2020. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Iskustva Hrvatske u NATO javnim nabavkama: Transparentnost i specifičnost

Ulaskom u NATO savez otvorile su se brojne mogućnosti za gospodarstvenike koji posluju na području Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska 2009. godine postala je članicom NATO saveza. Ulaskom u NATO savez otvorile su se brojne mogućnosti za gospodarstvenike koji posluju na području Republike Hrvatske.

"Generalno govoreći, hrvatskom gospodarstvu otvorila se mogućnost sudjelovanja u znanstvenom, tehnološkom, informacijskom i drugim područjima s najrazvijenijim državama, sudjelovanje na NATO natječajima za nabavu u vojnom području. Tvrtke su ojačale konkurentnost uslijed mogućnosti upisa u baze podataka NATO-vih agencija, što omogućava  brži protok informacija. Posljedično to dovodi do činjenice da su izvori financiranja za projekte postali pristupačniji.  Također, same agencije o istima obavještavaju tvrtke te se otvorila mogućnost sudjelovanja na natječajima širokog spektra - od natječaja za nabavu za samo funkcioniranje NATO sjedišta, do usluge u kampovima, građevinskim radovima, nabave ICT opreme, itd", rečeno je za Akta.ba portal iz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Nadalje, napominju da se NATO javna nabava odvija putem natječaja, izuzetno transparentno. Pojedini natječaji su specifični, osobito u dijelu koji se odnosi na certificiranje tvrtke ili osoba.

Javna nabava u NATO-u obavlja se putem različitih NATO tijela:

1. NATO agencije:

NSPA – NATO Support Agency

NCIA – NATO Communications and Information Agency

2. NATO zapovjedništva:

Allied Command Operation,

Allied Command Transformation

3. NATO Security Investment Programme

4. NATO HQ

"Da bi tvrtka ostvarila pravo sudjelovanja na natječajima u NSP Agenciji mora biti registrirana u NSPA bazi dobavljača. Tvrtke se samostalno prijavljuju na listu dobavljača, dok je za neke natječaje potrebna Potvrda o prikladnosti, koju izdaje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja", ističu iz Ministarstva.

Inače, NCIA je agencija koja provodi Javne natječaje za ICT infrastrukturu unutar NATO-a. Ta vrsta natječaja najčešće je posebno klasificirana. Određeni natječaji NCIA zahtijevaju sklapanje BOA sporazuma – riječ je o osnovnom sporazumu o naručivanju potpisom kojeg tvrtke dolaze na NCIA listu dobavljača.

"Da bi se uvrstilo na listu dobavljača potrebno je od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražiti Potvrdu o prikladnosti za osnovni sporazum o naručivanju – BOA. Nadalje, kod određenih natječaja nije potrebna Potvrda o prikladnosti", pojašnjeno je.

Za razliku od nadležnih institucija u drugim državama članicama EU, pomoć pri provedbi ove procedure Hrvatska gospodarska komora za svoje članice za sada radi besplatno.

Govoreći o poslovnim mogućnostima, nekoliko je tvrtki iz IT sektora i tekstilne industrije sklopilo ugovore, od kojih su neki dugoročni. Kako je potvrđeno za naš portal, Hrvatska poduzeća mogu ravnopravno konkurirati na međunarodnim javnim natječajima, a potpisani dosadašnji ugovori motiv su za stvaranje još boljih modela udruživanja, poput klastera i prezentiranja na svjetskoj sceni.

Napominju da je članstvo u NATO bio strateški interes Republike Hrvatske te da Republika Hrvatska kroz članstvo, kao i druge zemlje članice ostvaruje svoje gospodarske i druge interese.

"Uvjereni smo da bi se postignuća koja smo ostvarili kroz članstvo u NATO-u teže i vremenski dugotrajnije ostvarivala da nismo članica NATO saveza", zaključili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti