EU / NATO

Nastavak uspješne saradnje EUFOR-a i Oružanih snaga BiH je neupitan

12.02.2021. 12:15 / Izvor: Akta.ba
Nastavak uspješne saradnje EUFOR-a i Oružanih snaga BiH je neupitan

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je novoimenovanog komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Alexandera Platzera u nastupnu posjetu.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je novoimenovanog komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Alexandera Platzera u nastupnu posjetu. Poželio mu je dobrodošlicu u BiH i čestitao preuzimanje te odgovorne funkcije zbog uloge koju EUFOR ima u BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Ministar Podžić informisao je generalmajora Platzera o napretku po pitanju obaveza MOBiH iz Programa reformi, uz akcent da je sve spremno za drugu fazu implementacije, ali da to zavisi od finansija sa kojim će Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH raspolagati.

Ministar Podžić istakao je i odličnu bilateralnu saradnju sa Austrijom, posebno kad je u pitanju školovanje kadeta OSBiH. Novi komandant je informiran i o svim izazovima sa kojima se Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH suočavaju (pandemija COVID-19, migrantska kriza, proces uništavanja viškova naoružanja itd.). 

Generalmajor Platzer zahvalio je za prijem te naglasio impresioniranost pripadnicima OSBiH i njihovim entuzijazmom. Novoimenovani komadant je rekao da je svjestan finansijskih poteškoća, ali nastavak uspješne saradnje je neupitan.

Platzer je podsjetio da je prošle godine, unatoč pandemiji COVID-19, odrađeno 80 posto predviđenih vježbi sa OSBiH, a vjeruje da će i ove godine to biti na istoj razini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU