EU / NATO

NATO pozdravlja produženje sporazuma Novi START

03.02.2021. 15:51 / Izvor: Akta.ba
NATO pozdravlja produženje sporazuma Novi START

NATO pozdravlja i u potpunosti podržava produženje sporazuma Novi START između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije na pet godina, saopćeno je iz NATO sjedišta u Briselu.

NATO pozdravlja i u potpunosti podržava produženje sporazuma Novi START između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije na pet godina, saopćeno je iz NATO sjedišta u Briselu. 

Kako je navedeno u saopćenju, NATO saveznici vjeruju da sporazum Novi START doprinosi međunarodnoj stabilnosti, te izražavaju snažnu podršku njegovoj daljnjoj provedbi kao i aktivnom dijalogu o načinima za poboljšanje strateške stabilnosti.

Saveznici su i dalje odlučni podržati postojeće sporazume i obaveze o razoružanju, kontroli naoružanja i neširenju oružja. Oni su izrazili podršku daljnjim pregovorima o kontroli naoružanja, s ciljem poboljšanja sigurnosti Saveza, uzimajući u obzir prevladavajuće međunarodno sigurnosno okruženje.

Produženje ugovora saveznici vide kao početak, a ne kao kraj napora za rješavanje nuklearnih prijetnji i novih izazova strateške stabilnosti.

Iako Sjedinjene Države uključuju Rusiju na načine kako bi unaprijedili naše kolektivne interese, NATO ostaje jasnih pogleda na izazove koje Rusija postavlja.

"Sarađivati ćemo blisko kako bismo odgovorili na agresivne aktivnosti Rusije, koje predstavljaju prijetnju euroatlantskoj sigurnosti", poručili su iz NATO-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU