EU / NATO

NATO razvija master plan odbrane od potencijalnih ruskih napada

21.10.2021. 08:22 / Izvor: Fena
NATO

Rusija negira da ima bilo kakve ratne namjere i tvrdi da NATO riskira destabiliziranje Evrope takvim pripremama.

 "Ministri odbrane NATO-a trebali bi se usuglasiti danas oko novog master plana odbrane od potencijalnih ruskih napada na više frontova, ponavljajući svoju odlučnost da odvrate Moskvu uprkos novom fokusu alijanse na Kinu", saopćili su diplomati i zvaničnici.

Strategija, koja je povjerljiva, ide daleko izvan postojećih regionalnih planova odbrane i ima za cilj pripremiti saveznike za svaki simultani napad u regijama Baltičkog i Crnog mora, uključujući i nuklearno oružje, hakiranje kompjuterskih mreža ili napad iz svemira.

Zvaničnici i diplomati tvrde da prijetnja takvim napadima nije trenutna. Rusija negira da ima bilo kakve ratne namjere i tvrdi da NATO riskira destabiliziranje Evrope takvim pripremama.

Američki zvaničnici, NATO diplomati i bivši zvaničnici tvrde, međutim, da su "koncept odvraćanja i odbrane u euroatlantskoj regiji"  i strateški plan njegove provedbe  potrebni dok Rusija razvija napredne sisteme naoružanja i razmješta vojnike i opremu u blizini savezničkih granica, prenosi Reuters.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU