EU / NATO

Nelson: BiH će voditi euroatlantski proces

19.03.2021. 09:40 / Izvor: Agencije
Nelson: BiH će voditi euroatlantski proces

Nelson je govorio i o integraciji ka Evropskoj uniji, izmjenama Izbornog zakona, borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama.

Američki ambasador Erik (Eric) Nelson smatra da će Bosna i Hercegovina voditi proces članstva u NATO-u i Evropskoj uniji, te da će u tome imati podršku ovog vojnog saveza.

To je izjavio na konferenciji "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini" koja je jučer održana u Neumu. Nelson je govorio i o integraciji ka Evropskoj uniji, izmjenama Izbornog zakona, borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama.

Mišljenja je da je svima zajednički cilj da Bosna i Hercegovina napreduje na euroatlantskom putu. Potcrtao je da su Sjedinjene Američke Države i dalje spremne raditi da bi Bosna i Hercegovina ostvarila puni potencijal i ispunila obaveze prema građanima.

"Putujući po cijeloj zemlji čujem istu poruku bilo gdje da sam - da ova zemlja ima ogroman potencijal, ali da su potrebne zdravorazumske ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine zakona da bi se smanjila korupcija, dao poticaj poslovanju i privukle investicije. Sve što je manje od toga znači dalje potonuće u status quo koji Bosnu i Hercegovinu sprečava da napreduje",  napomenuo je Nelson.

Podsjetio je da mišljenje Evropske komisije jasno pokazuje Bosni i Hercegovini kako da osigura budućnost u EU. Ukazao je da ostvarivanju svjetlije i stabilnije budućnosti može doprinijeti i Prgram reformi kojim se ostvaruje saradnja s NATO-om.

Također ja podsjetio na međunarodnu pomoć Bosni i Hercegovini, ali i na to da je sada odgovornost na liderima.

"Vrijeme je da lideri u Bosni i Hercegovini urade svoj dio posla - govorimo o radu na smislenim reformama korak po korak, a one su putovanje koje obećava, putovanje ka potpunoj uključenosti u euroatlantsku zajednicu", poručio je.

Nelson je održavanje lokalnih izbora u Mostaru nazvao historijskim i pozvao je na promjene kojima će se izbori učiniti transparentnijim i pravednijim. Za njega to znači i uvođenje tehnoloških rješenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU