EU / NATO

Rok za izradu Prijedloga zakona o korištenju neperspektivne vojne imovine 30 dana

14.01.2021. 11:37 / Izvor: Akta.ba
Rok za izradu Prijedloga zakona o korištenju neperspektivne vojne imovine 30 dana

Knjiženje vojne imovine je ustavna obaveza i jedan od koraka, uslova aktiviranja MAP-a za ulazak BiH.

Na 15. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojena je poslanička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

"Prijedlog zakona treba biti urađen na način da se predmetna imovina, u slučaju da se ocijeni da nije potrebna za obavljanje Ustavom, međunarodnim ugovorom i zakonom utvrđenih nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, dodijeli na korištenje i raspolaganje jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se imovina nalazi, isključivo s ciljem zaštite ove imovine od daljnjeg propadanja i urušavanja, njene obnove i rekonstrukcije ili privođenja predmetnog lokaliteta konačnoj namjeni u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se imovina nalazi, odnosno stavljanja ove imovine u funkciju razvoja lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini", navodi se.

Podsjetimo, knjiženje vojne imovine je ustavna obaveza i jedan od koraka, uslova aktiviranja MAP-a za ulazak BiH u NATO.

Problemi u knjiženju imovine nastali su još 2012. godine zbog snažnog protivljenja Republike Srpske tom procesu.

Republika Srpska ne dozvoljava da nepokretna vojna imovina s njene teritorije bude uknjižena na BiH, čime je blokiran jedan od koraka na putu u NATO.

Odlukom Predsjedništva BiH definisane 63 lokacije vojne namjene koje su perspektivne za Oružane snage BiH.

Od toga su 22 u Republici Srpskoj na 8.200 hektara koje bi mogle biti uknjižene na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU