Zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i SAD-a

16.11.2020. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i SAD-a

Tokom realizacije vježbe će biti preduzete sve propisane higijensko-epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja COVID-19.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovat će na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će se realizirati 18. i 19. novembra 2020. godine na poligonima za obuku OS BiH - Glamoč i Manjača, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

“Bilateralna vježba” će omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i spremnosti, kao i stvoriti pretpostavke za uvođenje novih sposobnosti OS BiH.

Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu (CAX) i terensku vježbu (FTX), a Oružane snage SAD-a će učestvovati sa dva (2) aviona F-16, te će vršiti podršku snagama na terenu. Avioni, koji će pružati blisku zračnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju, već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Cilj vježbe je da Oružane snage BiH, kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC) unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe. Ovim bi Oružane snage BiH stekle sposobnosti za izvođenje konvencionalnih operacija da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziraju dodijeljene zadatke uz upotrebu bliske vatrene i zrakoplovne podrške.

Tokom realizacije vježbe će biti preduzete sve propisane higijensko-epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja COVID-19, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti