"Bosiljkovanje" među odabranim: BiH na Svjetskom kongresu CIOFF-a

27.08.2019. 09:41 / Izvor: Akta.ba
'Bosiljkovanje' među odabranim: BiH na Svjetskom kongresu CIOFF-a

BiH će na ovom skupu predstavljati upravo umjetnički rukovodilac “Bosiljka” i član upravnog odbora CIOFF-a BiH Stana Nagradić.

U čileanskoj prestonici Santijagu održaće se kongres Svjetske asocijacije organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF) na kome će se naći stotinu država članica ovog udruženja, među kojima i predstavnici BiH, javlja Derventa Cafe.

Na kongresu će učestvovati organizatori CIOFF festivala iz cijelog svijeta, a jedan takav je i festival derventskog Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” – “Bosiljkovanje”.

BiH će na ovom skupu predstavljati upravo umjetnički rukovodilac “Bosiljka” i član upravnog odbora CIOFF-a BiH Stana Nagradić, te nacionalni delegat Anka Raic.

"Bosiljkovanje je jedini certifikovan festival iz BiH i kao biće predstavljen na ovogodišnjem svjetskom kongresu CIOFF-a. Kongres se, inače, održava krajem oktobra, a na njemu će biti riječi o globalnom razvoju kulture i očuvanja tradicionalne kulturne baštine", kaže Nagradićka.

Ova asocijacija je u direktnoj vezi sa UNESCO-om, pa tako i festival “Bosiljkovanje” je dio tog zaštitnog znaka.

Stana Nagradić ranije je učestvovala na četiri kongresa CIOFF-a, a posebno treba izdvojiti kongres u Meksiku, kada je “Bosiljkovanje” dobilo sve potrebne uslove za sticanje certifikata.

Ovogodišnje Bosiljkovanje treba biti održano u znaku obilježavanja desetogodisnjice CIOFF-a BiH uz posebne sadržaje i goste, a među učesnicima trebala bi se naći i delegacija CIOFF-a Kameruna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza