Pauza / TURIZAM I GASTRO

"Glasinačka kolica" – zvanični suvenir Sokoca

12.06.2020. 09:05 / Izvor: SRNA

Opština Sokolac dobija zvanični turistički suvenir sa motivom “Glasinačkih kolica” koja datiraju iz gvozdenog doba, čime se želi ukazati na arheološki značaja ovog prostora.

"Komisija za izbor zvaničnog turističkog suvenira opštine Sokolac zasjeda sutra, a čine je članovi Upravnog odbora lokalne Turistička organizacija i četiri člana iz oblasti istorije, umjetnosti i arhitekture koji će doprinijeti da Sokolac prvi put dobije svoj turistički suvenir", rekla je Srni vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Mirjana Simović.

Ona je podsjetila da je konkurs za izbor idejnog rješenja turističkog suvenira opštine Sokolac sa motivom “Glasinačka kolica” raspisan u martu, sa cilјem da se upotpuni turistička ponuda i ukaže na značaj ovog prostora kao “velikog arheološkog nalazišta koje nikad do kraja nije istraženo”.

Simovićeva je podsjetila da je Glasinac arheološko nalazište poznato od kraja 19. vijeka i da je prva iskopavanja 1880. godine obavio austrougarski poručnik Johan Leksa kada je pronašao kultna “Glasinačka kolica”.

Ona je dodala da se kolicima ovog tipa pripisuju ritualne svrhe i povezuju se sa kultom Sunca.

"Ovim motivom želјeli smo napraviti poveznicu između čuvene Glasinačke kulture i današnjih dana, ukazati na arheološki značaja ovog prostora i `Glasinačkih kolica` kao prvobitnog artefakta pronađenog u arheološkim istraživanjima na Glasincu", navela je Simovićeva.

Ona je izrazila nadu da će “Glasinačka kolica” biti vraćena iz Prirodnoistorijskog muzeja u Beču, gdje se trenutno nalaze na prostore na kojima su i pronađena.

Simovićeva je istakla da su prema zapisima arheoloških istraživača na Glasincu, “Glasinačka kolica”, najvjerovatnije, pripadala nekoj istaknutoj ličnosti koja je imala poseban položaj i ulogu u autarijatskom društvu, i kao takva postala dio udžbenika, knjiga i literature širom svijeta.

"Savremeni arheolozi ih smatraju dragulјem BiH arheologije, tako da sasvim opravdano mogu da zazumo mjesto turističkog suvenira opštine Sokolac i dostojno ga reprezentuju", rekla je Simovićeva.

Prema njenim riječima, suveniri su idealni ambasadori lokaliteta i imaju vrlo značajnu ulogu u njihovoj promociji.

Simovićeva je dodala da su suveniri pripovjedači koji čuvaju i materijalizuju sjećanja, “a kao takvi oni mogu biti i odlični promoteri turizma, te zato nije čudno da ih kupuju ne samo turisti nego i lokalno stanovništvo – kao poklon prijatelјima, ali i kao podsjetnik na rodni grad”.

"Želјa nam je da posjetioci iz Sokoca ponesu uspomenu i u obliku suvenira i tako sačuvaju najlјepša sjećanja o boravku uz želјu da ponovo dođu u naš kraj", poručili su iz Turističke organizacije opštine Sokolac.

Glasinačka kolica izrađena su od bronze, a izgledom podsjećaju na dva imaginarna hibridna bića, koja imaju tijelo goluba, klјun barske ptice, krestu pijetla i uši bika.

Neka nalazišta sa prostora Glasinca potiču iz bronzanog ili ranog gvozdenog doba.

Godine 1880. prilikom gradnje nove ceste od Podromanije u Rogaticu — kod hana Šarenca, nađena su kultna “Glasinačka kolica” uz nekoliko bronzanih predmeta

od velikog značaja.

Blagoje Govedarica, poznati arheolog, tvrdi da je ovaj jedinstveni nalaz sa početka gvozdenog doba skrenuo pažnju svjetske naučne javnosti na bogato kulturno naslјeđe Glasinca i označio početak arheološkog rada na ovom prostoru.

Foto: Jelena Marinković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza