"Moja BiH-moje naslijeđe" za važnost očuvanja kulturnog naslijeđa

18.04.2018. 14:31 / Izvor: Fena
'Moja BiH-moje naslijeđe' za važnost očuvanja kulturnog naslijeđa

Kamp je dio istoimenog projekta koji za cilj ima pružiti osnovna znanja osnovcima iz oblasti zaštite naslijeđa.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u suradnji s Američkom ambasadom u BiH okupila je u Sarajevu, na Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, učenike osnovnih škola Srednjobosanskog kantona u kampu nazvanom "Moja Bosna i Hercegovina - moje naslijeđe".

Savjetnica za historiju umjetnosti u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Aida Bičakčić kaže novinarima da su učenici učili kroz interaktivne radionice u Zemaljskom muzeju, ali i posjetili lokalitete koji su proglašeni nacionalnim spomenicima.

Kamp je dio istoimenog projekta koji za cilj ima pružiti osnovna znanja osnovcima iz oblasti zaštite naslijeđa, ali ih i naučiti koje su to institucije kojima se mogu obratiti u slučaju da primijete da je neki kulturni spomenik ugrožen.

Bičakčić ističe da se Međunarodni dan spomenika ove godine obilježava pod motom "Naslijeđe za generacije", a projekt koji oni realiziraju upravo je namijenjen budućim generacijama "baš kao i posao zaštitara kulturnog naslijeđa".   

"Taj moto je suština našeg posla", naglasila je.

Na današnjem događaju u Zemaljskom muzeju profesionalnu radost podijelili su, kaže, sa polaznicima kampa s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja kulturnog naslijeđa. Da im pokažu koje su njihove mogućnosti da doprinesu tom važnom zadatku.

"Namjera nam je da ponesu lijepe uspomene, što je i najvažnije jer ljubav prema naslijeđu počinje sa uspomenama", poručila je.       

Ataše za kulturu Američke ambasade u BiH Drew Giblin ističe da su kultura i kulturne institucije važne za razvoj društva, mogu biti alat za razvoj ekonomije.   

"Važno je da mladi to znaju. Ponosni smo zbog prilike da budemo partneri sa ljudima u BiH, da slavimo vašu kulturu, ali i da pomognemo institucije kulture", naglasio je novinarima.

Jednodnevna posjeta je organizirana u okviru kampanje "Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe", koju Komisija implementira od 2006. godine.

Ciljevi kampanje "Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe" su podizanje svijesti djece osnovnih škola o značaju kulturno-historijskog naslijeđa i poticanje odgovornosti za njegovo očuvanje, a kroz isticanje bogatstva različitosti bh. tradicije i kulture, te činjenicu da je kulturno naslijeđe unikatno, nezamjenljivo i sastavni dio našeg identiteta.

Kroz projektne aktivnosti kao što su predavanja u školama i na lokalitetima nacionalnih spomenika djeca stječu/usavršavaju znanja o kulturnome naslijeđu s fokusom na stare gradove, arhitekturu, umjetnička djela, zanate, usmena predanja.

Kampanju "Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe 2017" podržala je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini kroz Democracy Commission program.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza