'Sunčana strana Federacije BiH 2019' s novim aktivnostima u šest gradova

Pauza / KULTURA I FILM

"Sunčana strana Federacije BiH 2019" s novim aktivnostima u šest gradova

09.10.2019. 08:37 / Izvor: Akta.ba

"Sunčana strana Federacije BiH 2019", turističko-kulturni projekt kojeg zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara, u predstojećem periodu, od listopada do kraja godine, uz različite turističko-kulturne programske sadržaje održavat će se u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju.

Projekt se realizira uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a sporazum o saradnji u utorak su potpisali federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, direktor Obala Art Centra Mirsad Purivatra i direktorica PRimere Snježana Delić, priopćili su organizatori.

"Kroz projekt Sunčana strana Federacije BiH 2019., po uzoru na velike svjetske metropole koje dodatnim sadržajem obogaćuju i produžuju turističku sezonu, na različitim lokacijama u nekoliko gradova i općina Federacije BiH bit će implementirani zanimljivi i atraktivni filmski, kulturno-turistički i zabavni sadržaji, zbog čega je prepoznat kao projekt od posebnog značaja za Federaciju BiH, te ga ministarstvo podržava već drugu godinu", kazala je ministrica Đapo.

Tako će u Mostaru, na platou ispod Starog mosta, biti prikazani najzanimljiviji trenutci s posljednjeg, 25. Sarajevo Film Festivala te najavni video za 26. Sarajevo Film Festival.

U Mostaru, Konjicu i Goraždu održavat će se projekcije filmova koji su izazvali najveće zanimanje festivalske publike, čime će turisti i stanovništvo spomenutih gradova moći osjetiti dio festivalske atmosfere. Poseban filmski program bit će realiziran u Umjetničkoj galeriji BiH, Muzeju Ars Aevi i Zemaljskom muzeju BiH.

Osim filmskih projekcija i prikazivanja najboljih i najnovijih filmova, bit će prikazan i poseban video kolaž iz bogate prošlosti prethodnih izdanja i festivalskih gostiju koji su posjetili Sarajevo Film Festival i Sarajevo u proteklom vremenskom periodu.

U Sarajevu i Mostaru planiran je nastup akademskih izvođača sevdaha - pjevača i svirača saza i klasične muzike, na različitim kulturno-povijesnim lokacijama. U Sarajevu će u okviru performansa #SarajevoReborn, ulicama grada proći neke od najvažnijih povijesnih ličnosti iz turskog i austrougarskog perioda BiH, dok će ulicama Mostara šetati Aleksa Šantić i Emina, uz povijesnu priču, kao i glumački igrokaz o Aleksi i Emini.

U Mostaru, Širokom Brijegu i Međugorju realizirat će se niz atraktivnih programa. Jedan od njih je Jump experience za što hrabrost imaju samo rijetki - putem VR naočala turisti će moći u potpunosti "skočiti" i doživjeti skok u Neretvu sa Starog mosta. Aplikacija će biti snimljena i razvijena na način da gledatelj/turist kada stavi VR, prvo ima mogućnost prošetati kaldrmom do Starog mosta, razgledati okolne građevine, a nakon toga popeti se na Stari most i skočiti u rijeku – zahvaljujući profesionalnom skakaču, doživjeti skok i rijeku Neretvu, izranjanje, a na kraju i uživati u pogledu na Stari most.

Turisti i građani će moći uživati i u Flash mobu – plesnom performansu kroz grad, i to na mjestima gdje i kad se najmanje nadate, članovi kulturno-umjetničkih društava predstavit će bogatstvo plesa i pjesme sa područja Hercegovine, slikat će se portreti, fotografirati uz prepoznatljive motive Mostara.

 Ulaz na sve projekcije i programske aktivnosti je besplatan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza