Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

"Zaključajte ljubav" na Eiffelovom mostu

14.02.2018. 09:57 / Izvor: Akta.ba

Eiffelov most poznat kao i Skenderija most nalazi se u Sarajevu u blizini Skenderije. Pomenuti most je 1893. godine podigao Skender-paša po kojem i čitav kraj na lijevoj obali Miljacke nosi ime Skenderija. Urađen je po nacrtima francuskog inženjera Gustava Eiffela.

S obzirom na svoj položaj, idealan je za mjesto okupljanja i susrete, pa je stoga Općina Centar pokrenula aktivnosti kako bi ovaj most učinila mjestom mladih i mladosti. 

U Parizu, Kelnu, Firenci i drugim evropskim gradovima postoje mjesta gdje zaljubljeni mogu „zaključati“ svoju ljubav. U posljednje vrijeme sve više zaljubljenih parova na ogradu pomenutog mosta u Sarajevu stavljaju katance sa ispisanim imenima i datumima i na taj način po uzoru na velike svjetske metropole zaključavaju svoju ljubav. 

Osnovni simbol mosta je spajanje, prevazilaženje razlika, pa kad se tome još doda i simbolika katanca, poruka je jasna - ljubav nema rok trajanja.

Običaj "zaključavanja dvije duše" navodno potiče još iz drevne Kine. Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima, te bace ključ u rijeku kako niko drugi ne bi mogao "otključati" njihova srca. Tako se, prema vjerovanju zaljubljenih, ostvaruje magija vječne ljubavi.

Općina Centar će u povodu obilježavanja Dana zaljubljenih u srijedu, 14. februara 2018. godine u 12 sati upriličiti kulturno-zabavni program na Eiffelovom mostu i na taj način pozvati na ljubav, poštovanje i uvažavanje. 

Namjera lokalne zajednice je da ovaj most postane kultno mjesto za okupljanje mladih ljudi, širenje ljubavi i prijateljstva. S tim u vezi, Općina Centar finansirala je postavku 3D elementa u obliku srca "With love Sarajevo–Općina Centar". U budućem periodu, osim zaključavanja ljubavi na ogradi mosta, on će služiti i kao mjesto na kojem će se moći obavljati vjenčanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza