10 predmeta koje nikada ne bi trebalo stavljati u perilicu suđa

09.06.2014. 13:43 / Izvor: 24sata
10 predmeta koje nikada ne bi trebalo stavljati u perilicu suđa

Stavljate li u perilicu za suđe pozlaćeni beštek ili kristal oni će brzo izgubiti svoj sjaj, zbog čestog pranja otupjet će i oštrice noževa, a teflonske tave biti ljepljive

Perilica za posuđe za mnoge je nezamisliv dodatak modernom kućanstvu, no iako ona olakšava čišćenje prljavog suđa, u nju se ne može stavljati baš sve. Osim što je neke stvari nemoguće dobro oprati u perilici, visoka temperatura, deterdžent i brzina vrtnje vode mogu oštetiti samo posuđe, piše Huffington Post.

Noževi

Iako izgledaju čvrsto i snažno, noževi mogu biti dosta krhki, osobito na dijelovima gdje se oštrica spaja s drvenom ili plastičnom drškom noža. Zbog pranja u perilici oštrica se može odvojiti od drške, otupjeti te izgrebati se zbog udaranja u drugo posuđe.

Aluminijske posudice

Iako su one potrošne i jeftine, aluminijske posudice nikako ne treba stavljati u perilicu jer one mogu oštetiti drugo posuđe - ostavljajući crne mrlje.

Drvene kuhače

Prije stavljanje bilo kojeg drvenog posuđa u perilicu za suđe, najbolje je provjeriti uputstva proizvođača. Voda omekšava drvo, pa oni postaju skloniji pucanju i odvajanju i to već nakon nekoliko pranja.

Posuđe od lijevanog željeza

Iako je ovakvo posuđe vrlo trajno i otporno, nikako se ne savjetuje prati ga u perilici za suđe. Pranje u perilici može oštetiti gornji sloj posuđa, pa ono postaje sklonije hrđanju.

Kristal

Kristalne, kao i ručno bojane čaše nikako nisu prikladne za perilicu, jer će se može izgrebati, a postoji i veliki rizik od pucanja. Deterdženti također mogu oštetiti gornji sloj čaše zbog čega će one izgubiti svoj sjaj.

Pozlaćeni i posrebreni beštek

Ovakav se ukrasni beštek kupuje zbog visokog sjaja i boje koju mu pranje u perilici za suđe definitivno može oduzeti. Iako se to neće dogoditi odmah, već nekoliko pranja oštetit će boju pa ih je bolje prati ručno.

Tave koje se ne lijepe

Lonci, posuđe i tave od teflona gube svoje svojstvo nelijepljenja ako se peru u perilici za suđe. Tada se i teflonski sloj skida, što nije zdravo zbog otpuštanja kemijskih spojeva u hranu koju pripremamo.

Mekana plastika

Postoji plastika koju se slobodno može prati u perilici i to je na njoj naznačeno, no većina će se plastičnih posuda izobličiti zbog utjecaja vruće vode. Također, bolje je u perilici ne prati plastične boce ili čašice od jogurta jer se mogu doslovno rastopiti u njoj.

Konzerve

Ako želite oprati konzerve za recikliranje ili kako biste ih iskoristili za nešto drugo, najbolje je da ih operete ručno. Zbog visoke temperature s njih može otpasti papirnata deklaracija te začepiti pumpu perilice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza