10 zimskih čajeva za jačanje imuniteta te protiv prehlada

18.01.2021. 11:22 / Izvor: 24sata
10 zimskih čajeva za jačanje imuniteta te protiv prehlada

Za borbu protiv virusa važno je ojačati imunitet, a ako se ipak razbolite važno je piti mnogo tekućine. Biljni čajevi i napitci pomoći će vam i u liječenju i u prevenciji viroza.

Za borbu protiv virusa važno je ojačati imunitet, a ako se ipak razbolite važno je piti mnogo tekućine. Biljni čajevi i napitci pomoći će vam i u liječenju i u prevenciji viroza.

1. Zimski čaj

Potrebni su vam 1 šalica sjemena korijandra, 3 narezana koluta (tri ploške) đumbira i 3 šalice vode. Sjemenke korijandra operite, a đumbiru ogulite koru i sitno nasjeckajte. Prelijte sadržaj vodom i kuhajte dok voda ne ispari na količinu dostatnu za 2 šalice čaja. Čaj procijedite i poslužite. Pijte ga vrućeg, polako, u malim gutljajima.

2. Ehinaceja

Ravnu žlicu nasjeckanog korijenja stavite u lonac s 500 ml vode i pola sata kuhajte na laganoj vatri. Tako pripremljeni čaj pijte od dva do tri puta na dan. Kao alternativu možete uzimati gotove tinkture ehinaceje.

3. Đumbir

Kod gripe i prehlade odličan je čaj od đumbira, koji se pije dva puta na dan. Pola žličice sitno narezanog đumbira ostavi se da odstoji deset minuta u šalici vruće vode. Ovaj čaj također jača imunološki sustav.

4. Lovor

Lovor ima antiseptično djelovanje i dobar je kao sredstvo za iskašljavanje. Tri usitnjena svježa lovorova lista kuhajte 10 minuta u dva i pol decilitra vode. Ostavite da odstoji (poklopljeno) 10 minuta. Procijedite, dodajte žlicu limunova soka i dvije žličice meda. Kod gripe ili bronhitisa pijte od dva do tri puta (po 2,5 dcl) čaja od lovorova lista.

5. Anđelika

Prelijte žličicu korijena anđelike s 3/4 šalice vode i postupno zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procijedite. Pripremljeni čaj podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana, protiv probavnih problema, prehlade, kašlja i gripe.

6. Stolisnik

Stolisnik je također odlična biljka kod sezonske gripe ili raznih prehlada jer potiče znojenje te izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Osim toga, pomaže sniziti tjelesnu temperaturu i smanjiti upalne procese u organizmu. Za pripremu čaja prelijte jednu do dvije žličice stolisnika šalicom vrele vode, ostavite da stoji pet minuta pa procijedite.

7. Crveni luk

Organski uzgojen luk izrežite s ljuskom. Potom zakuhajte na laganoj vatri, kuhajte dok pola količine tekućine ne ispari, procijedite i pijte toplo. Okus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ugodan, a prema želji može se dodatno zasladiti medom. Ako vam okus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim ljekovitim biljem - majčinom dušicom, kaduljom, lovorom, kamilicom...

8. Bazga

Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se s dva decilitra vrele vode, ostavi poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim se, što je moguće toplije, popije, odmah legne u krevet i dobro se pokrije. Uz dvije vruće šalice čaja od bazge možete na taj način provesti kuru znojenja koja će izliječiti mnoge prehlade i gripu već na početku. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte žličicu meda. Triput na dan pije se jedna do dvije šalice vrućeg čaja.

9. Ljuti čaj

U lonac stavite 3 šalice vode, 1 štapić cimeta, 3 kriške svježeg đumbira, 1 žlicu klinčića, 1 žličicu kurkume i prstohvat kajenskog papra te zakuhajte. Pustite da se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte 1-2 žlice meda, sok od pola limuna i dobro promiješajte. Procijedite čaj i popijte dok je topao.

10. Masala čaj

Za dvije šalice čaja potrebno vam je: 1 šaka listića ili četiri vrećice crnog čaja, 2 šalice mlijeka pomiješane s jednom šalicom vode, 3 žličice šećera, 1 štapić cimeta, 1 žličica kardamoma, 5-7 klinčića, komadić đumbira, pet zrna papra i jedan zvjezdasti anis (illi 1/2 žličice običnog anisa).

Kad mješavina vode i mlijeka proključa, dodajte čaj i začine. Na laganoj vatri kuhajte još pet minuta uz neprestano miješanje. Ako imate osjetljivi želudac, stavite manje začina i popijte samo nekoliko gutljaja. Umjesto od crnog čaja, poslijepodne masalu pripremite od rooibosa, koji ne sadrži tein, pa ne razbuđuje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza