Nagrađeni najbolji filmovi Sedmog festivala animiranog filma NAFF

05.07.2012. 16:13 / Izvor: eKapija.ba
Nagrađeni najbolji filmovi Sedmog festivala animiranog filma NAFF

Zahvaljujući NAFF-u Neum prethodnih dana nije ga zaobišla odlična animacija, tako da se i četvrtu noć festivala, moglo se uživati u devet projekcija animiranog filma.

Red je otvorio američki "Prayers for peace", tužna priča o ratu u Iraku i stradanjima koja on nosi. Uz dužno poštovanje žrtvama, Amerika je i ovaj put sama sebe prikazala samo kao žrtvu i pravednika.

Negdje pri sredini, doslovce je zabljesnuo jedan drugi američki film, "The Renter", posve drugačije tematike od svog prethodnika. Ako smo u "Una furtiva lagrima" svjedočili dramatičnim posljednjim trenucima ribe prije njezina prženja, onda smo u "The Renteru" mogli proživjeti posljednje trenutke kokoši prije njezina skončavanja, u juhi. Inače, radnja se odvija usporeno, no zanimljivo je kako znalci filma znaju i od patetike napraviti djelo koje izmami najveći pljesak publike.

Spomenimo još u ovom osvrtu legendarnu Mashu i njezine zgode sa medvjedom u ruskom filmu "Laundry day", ali i francusku "Fairy tale" koja se bavi tipičnom cosmo pričom, o očajnici koja se žarko želi udati. Kada joj dobra vila ispuni želju, djevojka se sudara sa surovošću kapitalizma jer joj ista vila podnosi račun za usluge.

Krajičkom oka smo posmatrali članove žirija, jedan od njih, Borivoj Dovniković Bordo, zadnjeg dana festivala nam je, kao šećer na kraju, poklonio svoje živopisno predavanje.

Kapetan kratke plovidbe sa izleta brodom od prije neki dan, Dovniković je NAFF-ovce upoznao sa svojim umjetničkim putem i anegdotama koje su ga pratile.

Bordo i ekipa iz žirija danas će napokon iznijeti na svjetlo dana odluke o nagrađenim filmovima za svih sedam kategorija, nakon čijih projekcija slijedi oproštajna zabava. Naravno, samo za ovu godinu, već iduće čeka nas novi NAFF.

A strku i užitak rada na ovom festivalu, najbolje je u nekolike riječi dočarala producentica festivala, Sanja Rajič Banjac:

"Dok traje, želiš samo da sve bude uredu i da brzo prođe, no kada dođe zadnji dan, žao nam je što je sve tako brzo prošlo".

Misterij oko dodjela nagrada NAFFA napokon je razjašnjen! Najbolji su: STUDENTSKI FILM: ONE MORE TIME (Rusija), OSTALE TEHNIKE: EGO (Nizozemska), MUZIKA: SHE (Španjolska), DESIGN: THE RENTER (SAD), 2D: COFFEE (Nizozemska), 3D: LAUNDRY DAY (Rusija) te GRAND PRIX: UNA FURTIVA LAGRIMA (Francuska).

Nagrađeni filmovi nisu samo dobili najbolje kritike žirija, već i publike, sudeći po pljesku koji je uslijedio nakon svakog od ovih filmova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza