Pauza

(1913.) Zgrada HKD "Napredak" u Sarajevu: Fasadu krase skulpture

21.02.2008. 12:32 / Izvor: Dnevni Avaz

U najužem centru grada, u Titovoj ulici, smještena je zgrada Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", odnosno, "Napretkov" zakladni dom. Na toj su se lokaciji prvobitno nalazili stari dvoetažni objekti iz osmanlijskog perioda, koje su vlasnici prodali. Izgradnja moderne zgrade počela je u maju 1912., a svečano je otvorena u septembru 1913. godine.

Za projektanta je izabran arhitekta Dionis Sunko iz Zagreba, a izvođenje radova povjereno je bh. dioničkom građevinskom društvu iz Sarajeva, ispred kojeg je bio ovlašten Josip Vancaš.

"Zgrada sagrađena u raskošnom secesijskom stilu ima prizemlje i tri etaže. Krov s kupolom služi kao postolje za žensku figuru u prirodnoj veličini, koja predstavlja "Croatiju". Na prednjem dijelu, između prizemlja i prvog sprata, nalaze se skulpture "Prosvjete" i "Snage", a iznad glavnog ulaza natpis "Napredak", objašnjava Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije grada.

Nakon izgradnje, namjena zgrade se mijenjala pa su, pored središnje uprave i sarajevske podružnice "Napretka", u njoj bili smješteni biblioteka, "Napretkova" zadruga za osiguranje, štednju i privredu, prostorije Hrvatskog pjevačkog društva "Trebević", kino "Imperijal" (jedno vrijeme se zvalo "Romanija") te istoimena kafana.

U "Napretkovoj" zgradi danas je smješten "Kamerni teatar 55", a krajem sedamdesetih u njenom je podrumu otvoren i prvi kabare.

"Taj je kabare formiran u zapadnjačkom stilu i u početku je bio veoma kvalitetan i popularan. Vremenom je izgubio svoju prvobitnu namjenu i postao obični restoran", kaže Garibija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza