U Banjoj Luci uručena priznanja najmenadžerima i kompanijama u BiH: Od 2.200 nominiranih nagrade dobilo 30 najzaslužnijih menadžera

11.12.2009. 18:11 / Izvor: Fena
U Banjoj Luci uručena priznanja najmenadžerima i kompanijama u BiH: Od 2.200 nominiranih nagrade dobilo 30 najzaslužnijih menadžera

U Banja Luci je 10. decembra 2009. godine po 21. put dodijeljena prestižna nagrada Najmenadžer Bosne i Hercegovine, u organizaciji Nezavisne agencije – Direkcije za izbor menadžera iz Zenice. Ceremonija je protekla izvanredno, u prekrasnom ambijentu Banskog dvora, uz prisustvo oko 400 menadžera, privrednih i drugih javnih osoba.

Kao i uvijek, najprije su dodijeljena priznanja ljudima koji nisu direktno u biznisu, ali pomažu da biznis bržim koracima ide naprijed. Prvo priznanje uručeno je ambasadoru Kraljevine Norveške, Jan Brathu, kome je priznanje "Najambasador" - za razvoj prijateljskih i privrednih odnosa između dvije države uručio ambasador Crne Gore, Ramiz Bašić, prošlogodišnji dobitnik ovog visokog priznanja, te na taj način ovu laskavu titulu predao svom kolegi iz Norveške. Zatim je priznanje primio "Najministar BiH", po ocjeni Stručnog žirija Nezavisne agencije - Velimir Kunić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Federalnoj Vladi, te dva gradonačenika – Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik i Dr. Zoran Tegeltija, načelnik Opštine Mrkonjić Grad. U kategoriji Specijalnih priznanja – priznanja za Najmedije dobili su RSG radio – najslušanija stanica u BiH, kao i "eKapija.ba" – najposjećeniji i najbrže rastući biznis portal u BiH.

Ove godine, Žiri je prioritet u nagrađivanju dao proizvodnji i izvozu, pa je od 30 nagrađenih, čak 22 iz oblasti proizvodnje. Super šampioni biznisa su: Adil Pašić, Unis Energetika Sarajevo, za izvanredno grijanje Sarajeva i Travnika, Berislav Kutle, UniCredit banka Mostar, Muhamed Šaćiragić, Centrotrans Eurolines Sarajevo, i sami vrh šampiona, Milka Delja, UNIS Fabrika cijevi Derventa, koja je istovremeno i žena privrednik 2009. godine BiH.

Priznanja Super šampion biznisa su dobili i mr. Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma, kompanije koja je i ove godine, sa 160 miliona profita i 630 miliona prometa prva u BiH po profitu, i na samom vrhu vrhova šampiona biznisa BiH – Amer Jerlagić, generalni direktor Elektoprivrede BiH, koja je ove godine ostvarila blizu milijardu maraka prihoda, uložila 180 miliona u investicije, a od Nove godine, zajedno sa rudnicima u novom koncernu Elektroprivrede, sa 16.000 radnika, je najveća kompanija u branši na Balkanu.

Po kategorijama biznisa priznanja su dobili najmenadžeri iz malog, srednjeg i velikog biznisa. Za mali biznis: Zlatan Huzejrović, kompanija ZAH iz Bosanske Krupe, Edin Miljković, firma Regeneracija Velika Kladuša i Mile Atlagić, AM Međugorje Banja Luka. Za srednji biznis - Faruk Babić, Termomatik Zenica, Miladin Pandurević, Drvolik Rogatica i Suhad Ećo – Ećo company Sarajevo.

U velikom biznisu najmenadžeri 2009. godine su Dževad Kadrić, TTU Tuzla, proizvođač transportera, Niko Budimir, TOM Gornji Vakuf/Uskoplje, za 100 %-tni izvoz metalnih konstrukcija, Velentin Ilievski, Messer BH, za nove plinske kapacitete u Zenici - investicija od 40 miliona maraka, Miro Težulat, LEDO Čitluk, Jakup Mešević, Drvopromet Sarajevo. Sve su to kompanije za koje nije bilo krize u 2009. godini, a kako su ovi menadžeri izjavili na Poslovnom forumu u Banja Luci – neće je biti ni u narednoj godini, jer je za njih kriza izazov, a ne prepreka.

Najturistički radnik BiH 2009. je Borislav Stanišić, Etno selo Bijeljina, koji je ove godine u svoje Etno-selo doveo milion turista, a najmenadžeri u bankarstvu su Milan Radović, Nova banka Banja Luka i Sanel Kusturica, Sparkasse BiH Sarajevo.

Banja Luka je, kao i svake godine ovih dana, bila centar BiH najuspješnijih menadžera u državi, gdje su oni najbolji dobili najveće nagrade, gdje su se menadžeri družili i sklapali nove poslovne ugovore.

Istog dana, u jutarnjim satima je, u organizaciji Direkcije za izbor menadžera godine odražana Poslovna konferencija na temu „Kuda i kako dalje u 2010. godini“, na kojoj su učestvovali svi dobitnici priznanja Menadžer godine, te predstavnici vlasti i ambasada u BiH. Zaključak Poslovne konferencije je da se u BiH, uprkos finansijskoj krizi, ipak može uspješno privređivati.

Uveče, nakon ceremonije dodjele priznanja, održan je i Bal menadžera u Hotelu Bosna, gdje je prisustvovalo oko 300 zvanica – dobitnici priznanja sa svojim gostima – prijateljima i poslovnim partnerima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti