Preporuka za vikend: Banja Luka - raj za kampere, planinare i raftere

06.05.2011. 12:52 / Izvor: eKapija.ba
Preporuka za vikend: Banja Luka - raj za kampere, planinare i raftere

Lijepo vrijeme je jedan razlog više da vikend provedete na jednom od bh. izletišta, ovog puta preporučujemo vam Banja Luku, grad poznat po fantastičnim mjestima divlje prirode i uređenih terena za posjete i rekreaciju. Grad u kojem možete da kampujete, da se okušate u raftingu, kanyoning-u, kajak-kanu, slobodnom penjanju, jahanju, biciklizamu, planinarenju, letenju... Stoga nemojte puno razmišljati prepustite se avanturi i istražite banjalučka izletišta, a eKapija.ba vam predstavlja mjesta koja u ovom gradu ne bi trebali zaobići.

Krupa na Vrbasu

Krupa na Vrbasu je naseljeno mjesto u sastavu Grada Banjaluke. Smještena na oko 25 km južno od Banjaluke, između dvije klisure, Krupa na Vrbasu predstavlja pravi biser doline Vrbasa. Mjesta koja svakako ne smijete izostaviti su slapovi i vodenice na rijeci Krupa, manastir Sv. Ilije, srednjovjekovna ruina Greben, izvori rijeke Krupe i crkva brvnara. Na ušću riječice Krupa u Vrbas nalazi se auto kamp, a u blizini je jedan od najbolje opremljenih fudbalskih stadiona na teritoriji grada Banja Luka sa vještačkom travom. U Krupi na Vrbasu su uređene lake i srednje teške pješačke staze koje povezuju znamenite turističke motive u okruženju.

Banj brdo

Najpoznatije banjalučko izletište Banj brdo se izdiže na južnoj strani grada. Visoko je 431 m nadmorske visine sa kojeg se pruža panoramski pogled na Grad i okolne planine. Izletište je bogato šumom, izvorima vode za piće, uređenim stazama za šetnju i mjestima za piknik. Centralno mjesto izletišta zauzima memorijalni spomenik posvećen palim Krajišnicima u Drugom svjetskom ratu, djelo poznatog jugoslovenskog kipara Antuna Augustinčića. Na Banj brdu je zabranjen saobraćaj motornim vozilima osim vozila organizovanih turističkih grupa. Najkraća pješačka ruta od centra grada do spomeničkog kompleksa je dugačka 5 km.

Delibašino selo

Delibašino selo ili naslje poznatije kao Trapisti, nalazi se na oko 5 km sjeveroistočno od centra grada. Ovo je mjesto na kome se mogu pratiti začeci Banjalučke industrije koji su vezani za dolazak Trapista na ovo područje 1869. godine. Ubrzo po dolasku u Banjaluku, Trapisti grade pravi poljoprivredno-zanatsko-industrijski kombinat, razvijajući industriju piva, sira, tjestenina, tkanina, te grade samostan, hidro centralu, mlin, štampariju, ciglanu, kovačnicu, kamenolom, pekaru i druge objekte. U Delibašinom selu možete posjetiti trapistički samostan, Banjalučku pivaru i Pivnicu "Zlatna krigla", ZOO park, staru hidrocentralu kao i Trapiske park šume koje predstavljaju pravu oazu nadomak grada, pogodnu za odmor i rekreaciju.

Duboka

Na oko 10 km zapadno od centra grada, putem prema Bronzanom Majdanu, nalazi se izletište Duboka. Uz prirodni ambijent, ovdje se možete baviti sportsko-rekreativnim aktivnostima kao što su fudbal, košarka, odbojka u pijesku, mali fudbal ili hodanje kroz prirodu. Na raspolaganju su Vam uređena roštiljska mjesta sa pecanama i natkrivenim prostorom za ručavanje i odmor. Na izletištu duboka obezbjeđena je električna energija i parking prostor. Uskoro u ponudi izletišta Duboka će se naći restoran sa terasom u prirodi sa domaćom kuhinjom, sobe za iznajmljivanje, kongresna sala sa oko 200 mjesta, kamp, kupalište sa pratećim objektima toaletima, tuš kabinama, svlačionicama i vidikovcem.

Šibovi

Brdo Šibovi se nalazi na jugozapadnoj strani grada, a visoko je 383 m nadmorske visine sa kojeg se pruža panoramski pogled na centralni dio grada. Osim odmora i razonode, u prirodnom okruženju, na raspolaganju su uređena mjesta za piknik kao i nekoliko pješačkih staza koje vode od planinarskog doma do znamenitih lokacija u okruženju. Jedna od najpoznatijih ovakvih staza je Banjalučka transverzala.

E. Ko./TO Banja Luka

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza