U nedjelju 9. septembra akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan"

06.09.2012. 15:19 / Izvor: eKapija.ba
U nedjelju 9. septembra akcija 'Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan'

"Pozivamo sve građane BiH da u nedjelju 9. septembra svi zajedno se uključimo u akciju čišćenja ulica, parkova i izletišta kako bi naša zemlja postala ljepša, čistija i bolja", istaknuo je Božidar Mihajlović, predsjednik UG "Ruke" i koordinator akcije za FBiH na danas održanoj press konferenciji u Gradskoj upravi Grada Sarajeva povodom realizacije projekta "Let"s Do It – očistimo zemlju za jedan dan".

Akcija se planira provesti sinhronizovano u jednom danu i s početkom u isto vrijeme na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine – u nedjelju 09.09.2012. godine sa početkom u 11.00 sati. Ovaj projekat, podržan i od Grada Sarajeva, po prvi put se realizira u našoj zemlji u sklopu globalne akcije čišćenja cijelog planeta. Nositelji ovog značajnog ekološkog projekta su UG "Ruke" iz Sarajeva i UG "Mozaik prijateljstva" iz Banja Luke, uz generalnog partnera HT Eronet.

"Procjenjuje se da će u akciji učestvovati 50.000 volontera iz 97 općina i gradova iz BiH. U svakoj općini/gradu određeni su punktovi i lokalni timovi, koji će zainteresovane građane usmjeravati na određene lokacije i obezbijediti im rukavice, vreće i osvježenje. U prostorijama Grada Sarajeva bit će postavljen glavni štab koji će koordinirati čitavom akcijom u BiH", kazao je Mihajlović te dodao da je na Trebeviću predviđena VIP lokacija za partnere, sponzore, načelnike Općina, ambasadore, predstavnike vlasti.

"Oni će čistiti četiri lokacije na ovom sarajevskom izletištu", rekao je Mihajlović.

Koordinatorica akcije za RS, inače iz UG "Mozaik prijateljstva", Ina Ritan je kazala da se radi o jedinstvenom projektu u koji je uključeno preko 40 opština i gradova iz RS. "Proveli smo ekološke radionice i edukacije, kojima je do sada obuhvaćeno blizu 20.000 osnovaca i srednjoškolaca, a sve u cilju kreiranja kritične mase ekološko osvješćenih", kazala je Ritanova.

"Pored toga što je HT Eronet financijski podržao projekat, mi smo svojim korisnicima poslali SMS-om obavijest o akciji te smo ih pozvali da se registriraju u svojim lokalnim timovima i budu u nedjelju s nama. Veliki broj naših uposlenika priključiti akciji čišćenja BiH šaljući time poruku da se svi moramo brinuti o okolišu", istaknuo je predstavnik HT Eroneta,Vanja Gavran.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović čestitao je i zahvalio organizatorima ove akcije. "Ovaj projekat ne samo da će ukazati na problem zaštite okoliša već i doprinijeti izgradnji građanske kulture. Također će pokazati kakva snaga i potencijal se krije u volonterskoj organizaciji i koordinaciji, koju posjeduju mladi ljudi", istaknuo je Živanović uvjeren da će akcija imati veliki odziv i sjajne rezultate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza